Hand som sträcker fram drink på bardisk i Sälen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör alkoholutbildarens tips på knep som personalen kan ta till för att förebygga fyllan på krogen. Foto: Sofie Lind/SVT

Utbildaren: Maxa inte spriten i drinken – och få nöjdare gäster

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan krögarna jobba för att gästerna inte ska bli för berusade? Jan Eriksson som utbildar i alkoholfrågor har flera tips.

Under utbildningen, som Jan Eriksson bland annat håller för säsongsanställda i Sälenfjällen, får han många frågor om hur man ska hantera överförfriskade gäster.

Men utbildarens bästa lösning är att arbeta förebyggande – och minska fyllan på krogen.

Sänk alkoholhalten i drinken

En lösning som lyfts under kursen är att ibland hålla nere på alkoholstyrkan – till exempel genom att servera drinkar med färre centiliter med alkohol.

Men finns det inte risk att kunden upptäcker det och blir arg?

– Jo, om gästen säger ”jag tar en sexa” och så ger jag en fyra. Men säger vi att ”ikväll har vi tagit beslut om att vi bara serverar bara fyror” – då är man tydlig mot gästen och då blir det inga problem. Jobba på att få en bra kväll för gästen.

Satsa på dryck med mindre alkohol i – se fler tips i klippet om hur krögarna kan göra för att förebygga krogfyllan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.