Testet utfördes eftersom det fanns risk att en vindriktningsförändring skulle medföra att en flera kilometer lång brandfront utvecklades i riktning mot Mora och Älvdalen. Eftersom det fanns odetonerad ammunition i området bedömdes att ett bombanfall från luften var en möjlig metod för att stoppa eldens framfart.
– Det hade gått åt väldigt många bomber men det är också det enda sättet att stoppa en sådan brand, sa räddningsledare Johan Szymanski, en av författarna till utvärderingen, när SVT intervjuade honom i förra veckan.
Bränder anlades för att testa metoden
I ett område som ansågs passande för testet anlades en större brand och i intervaller av 50 meter tändes flera mindre bränder för att se hur långt bombens tryckvåg hade verkan.
I analysen av testet framgår det att branden släcktes helt i en radie på ungefär 100 meter runt om nedslagsplatsen. Branden blev heller inte intensivare utanför den släcka zonen till följd av bombningen.
Slutsatsen blir att provet var mycket lyckat och bombning ses som ett alternativ vid bränder inom målområden, där det kan finnas ammunition och annat som försvårar släckningsarbetet.