Samtliga partier var eniga i beslutet om vaccinationskrav. Kravet börjar gälla från 1 januari.
– Det är väldigt viktigt. Jag tycker självklart man ska värna patientsäkerheten. Jag förstår överhuvudtaget inte fackföreningarnas otroligt negativa inställning till det. Det är förvånande, jag köper inte deras argument över huvud taget, säger regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M).
Beslutet gäller även de som redan är anställda, som kan komma att omplaceras om de inte är vaccinerade.
Vårdförbundet starkt kritiskt
Vårdförbundet har varit starkt kritiskt till vaccinkravet. Innan styrelsemötet hölls förhandlingar med facket om frågan. Det mötet slutade i oenighet då facket sa nej.
– Jag är orolig för vad som ska hända med demokratin om vi ska ha politiker som kan ta andra beslut än vad Folkhälsomyndigheten rekommenderar, sa ordföranden i Dalarna Marion Vaeggemose efter förhandlingarna.
Experten: Logiskt beslut
Tommy Iseskog, universitetslektor och expert på arbetsrätt, tycker att det är ett logiskt beslut av regionen.
– I arbeten där man inte kan hålla avstånd så måste man vidta bästa möjliga åtgärd för att minimera smittspridning, och de medicinskt sakkunniga är eniga om att vaccin är den bästa möjliga åtgärden.
Men har man rätt att kräva att någon vaccinerar sig?
– Samhället kan inte fysiskt tvinga oss att ta ett vaccin, men det är inte det man gör, det är en förutsättning för att leva upp till sitt vårdåtagande.
Han jämför kravet på vaccin bland vårdpersonal med att kräva att lastbilschaufförer ska ha körkort och att byggarbetare ska ha hjälm.
– Diskussionen har blivit mycket krångligare än den borde vara, det har blivit en integritetsröra, man måste lyfta tanken över det, i vården måste man göra allt för att skydda den som är sjuk.