Trafikverket: Vill inte att fler saker sätts upp längs vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte glasklart vad man får och inte får göra på sin egen tomt för att få förare att sänka hastigheten.

SVT Dalarna har pratat både med Trafikverket och länsstyrelsen och ingen av myndigheterna förordar att enskilda tar till egna knep för att lugna ner trafiken.

Det är inte alltid man behöver söka tillstånd – men om man måste, så hamnar frågan antingen hos Trafikverket, länsstyrelsen eller hos kommunen, beroende på vem som ansvarar för vägen. Vad som gäller på den enskilda tomten i anslutning till en väg är därför något oklart. Här måste man se till de specifika fallen, menar de som SVT Dalarna talar med.

– Enligt lag så är det inte tillåtet att placera saker i vägområdet utan tillstånd, säger Bernike Gotthold, enhetschef på trafikmiljö vid region mitt på Trafikverket.

Hastigheter på dalavägar

Vill helst göra utredning

Både Trafikverket och länsstyrelsen Dalarna är noga med att poängtera att ingen av dem vill tt boende tar till egna knep. De vill hellre att människor hör av sig, att problemen utreds och ordentliga åtgärder görs. Niklas Eklund, handläggare av trafikfrågor på länsstyrelsen Dalarna, utvecklar:

– Alla skyltar som sitter uppe i trafiken är skyltar enligt lag och riktlinjer. Men om en privatpersonen sätter upp något – vem ansvarar då för eventuella konsekvenser om det händer något?

Egna skyldigheter

Ett vanlig argument från boende är att det bor barn i närheten av den trafikerade vägen.

– Bor man längs en sådan väg har man egna skyldigheter. Barn ska inte vistas i trafiken ensamma och som boende kan man hägna in området till exempel. Vi kan inte bevilja varningsmärken för allt, har man för många så tappar de sin funktion, säger Bernike Gotthold på Trafikverket.

Trafikverkets nya rutin: ska röja bort saker oftare

Tidigare har Trafikverket sett till att röja bort saker som satts upp olovligt i vägområdena de ansvarar för.

– Då tar man bort sånt som inte har tillstånd, som egentillverkade vägmärken och utställda leksaker, förklarar Bernike Gotthold.

Under pandemin har det arbetet varit nedprioriterat men ska nu påbörjas igen.

– Vi har tidigare gjort det på våren, varje eller vartannat år, men nu håller vi på att se över en annan lösning och ska göra det mer kontinuerligt under hela året i region mitt, säger Gotthold.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hastigheter på dalavägar

Mer i ämnet