Det är inte alltid man behöver söka tillstånd – men om man måste, så hamnar frågan antingen hos Trafikverket, länsstyrelsen eller hos kommunen, beroende på vem som ansvarar för vägen. Vad som gäller på den enskilda tomten i anslutning till en väg är därför något oklart. Här måste man se till de specifika fallen, menar de som SVT Dalarna talar med.
– Enligt lag så är det inte tillåtet att placera saker i vägområdet utan tillstånd, säger Bernike Gotthold, enhetschef på trafikmiljö vid region mitt på Trafikverket.
Vill helst göra utredning
Både Trafikverket och länsstyrelsen Dalarna är noga med att poängtera att ingen av dem vill tt boende tar till egna knep. De vill hellre att människor hör av sig, att problemen utreds och ordentliga åtgärder görs. Niklas Eklund, handläggare av trafikfrågor på länsstyrelsen Dalarna, utvecklar:
– Alla skyltar som sitter uppe i trafiken är skyltar enligt lag och riktlinjer. Men om en privatpersonen sätter upp något – vem ansvarar då för eventuella konsekvenser om det händer något?
Egna skyldigheter
Ett vanlig argument från boende är att det bor barn i närheten av den trafikerade vägen.
– Bor man längs en sådan väg har man egna skyldigheter. Barn ska inte vistas i trafiken ensamma och som boende kan man hägna in området till exempel. Vi kan inte bevilja varningsmärken för allt, har man för många så tappar de sin funktion, säger Bernike Gotthold på Trafikverket.
Trafikverkets nya rutin: ska röja bort saker oftare
Tidigare har Trafikverket sett till att röja bort saker som satts upp olovligt i vägområdena de ansvarar för.
– Då tar man bort sånt som inte har tillstånd, som egentillverkade vägmärken och utställda leksaker, förklarar Bernike Gotthold.
Under pandemin har det arbetet varit nedprioriterat men ska nu påbörjas igen.
– Vi har tidigare gjort det på våren, varje eller vartannat år, men nu håller vi på att se över en annan lösning och ska göra det mer kontinuerligt under hela året i region mitt, säger Gotthold.