Polina  sitter vid ett bord i en biblioteksmiljö,

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Polina Stipka bor i Iggesund men är från Ukraina. Hon ska ikväll tisdag på sin elfte konsert med Boombox och ytterligare två i Polen inom kort. Hör henne berätta varför det är viktigt för henne att lyssna på bandet. Foto: Madlyn Alabdullah

17-åriga Polina trogen fan av rockgruppen Boombox: ”Hjälper mig att inte tappa min identitet ”

Publicerad

Ukrainska Polina flydde kriget i sitt hemland och bor nu i Iggesund. I den ukrainska rockgruppen Boombox hittar hon styrka, och genom musiken håller hon också fast vid sina rötter och sin kultur.

Andrij Chlyvnjuk är huvudsångare i det populära rockbandet Boombox. Han har blivit en symbol för Ukrainare då han kämpar mot kriget både genom sin musik och som drönarpilot.

Troget fan

Polina Stupka har gillat bandet sedan hon var liten och varit på 10 konserter, men deras betydelse har blivit mycket större efter att kriget bröt ut, då hon var tvungen att lämna sitt land och kom till Sverige och Iggesund.

Kriget i Ukraina

– Vi tänkte aldrig lämna Ukraina. Det är svårt att leva långt ifrån sitt hemland och därför är det extra viktigt att bevara sina rötter och sin kultur, berättar Polina.

Träffar sin mamma

Den 1 oktober upplever Polina sitt favoritband live ännu en gång då bandet uppträder i Stockholm. Den här gången blir det också en familjeåterförening då hon ska träffa sin mamma som fortfarande bor och arbetar i den ukrainska staden Mykolajiv.

Klicka på videon ovan för att höra Polina berätta mer.

Kort om Boombox

BoomBox är ett Ukrainskt rock- och popband som bildades i Ukraina 2004 av sångaren Andrij Chlyvnjuk och gitarristen Andriy Samoilo.

Det var sångaren Andrij Chlyvnjuk som i början av kriget spelade in en ukrainsk gammal kampsång a capella. Videon blev viral och spreds över hela världen.

Vid invasionen för två år sedan anmälde sig Andrij Chlyvnjuk till försvaret av landet och blev drönarpilot. Mellan varven vid fronten i södra Ukraina fortsätter Chlyvnjuk ändå att turnera runtom i världen

De gör en konsert i Stockholm den 1 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet