Bild från gata i Bagdad, där uniformerade personer promenerar längs en gata

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Hör broderns kritik mot svenska myndigheter och hur Utrikesdepartementet arbetar med fallet. Foto: SVT

Dödsdömde 19-åringens bror kritisk till UD: Ingen nyttig information

Uppdaterad
Publicerad

Brodern till 19-åringen från Hudiksvall som dömts till döden för mord i Irak är kritisk till hur svenska myndigheter hanterat fallet. Han tycker inte att Sverige gjort tillräckligt för att få insyn i rättsprocessen.

– Det känns lite mer som det varit en information bara för försöka lugna ner oss men det är liksom ingen information som varit till hjälp, säger brodern.

Det var i januari i år som 19-åringen greps efter att ha flytt från den plats där gängledaren Mustafa ”Benzema” Aljiburi sköts ihjäl, på en trafikerad gata i Iraks huvudstad Bagdad.

Utrikesdepartement har bekräftat att en 19-årig svensk medborgare dömts till döden för mordet i Irak. Enligt SVT:s uppgifter ska ytterligare två svenskar ha dömts till samman straff, men det är något som UD inte kunnat bekräfta.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Brodern har fått ta del av ett dokument med juridiska ombud som 19-åringen ska kunna välja mellan, men brodern vet inte om 19-åringen fått tagit del av det.

– Man kan inte skriva att ”vi har skickat förfrågan till irakiska myndigheter men inte fått något svar”. Det handlar om flera medborgare som tillhör Sverige. Man borde ju få hjälp som svensk medborgare.

– Det känns lite mer som att det varit information för att lugna ner oss men det har inte varit någon nyttig information, säger brodern.

UD: Svårt ge konsulärt stöd

Utrikesdepartementet vill inte ställa upp på intervju men skriver i ett mejl att de har svårt att ge konsulärt stöd till de dömda männen då den svenska ambassaden i Bagdad är omlokaliserad till Stockholm sedan juli förra året. Detta efter att ambassaden stormades som en protest mot koranbränningarna i Sverige.

De uppger dock att de haft viss kontakt med de frihetsberövade.

UD har sedan januari 2020 avrått från alla resor till Irak med anledning av det förändrade säkerhetsläget.

Advokat och vy över Bagdad nattetid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokaten till en av de dömda om hur mordet gick till på Foxtrotledaren Mustafa Benzema Al-Jiburi och om de flera miljoner dollar som skickats runt för att få till mordet. Foto: SVT och LINA MALERS/TT

Konsulärt stöd – vad är det?

Konsulärt stöd är den hjälp som svenska ambassader och konsulat erbjuder svenska medborgare som befinner sig i utlandet.

Om det handlar om en frihetsberövad så kan ambassaden hjälpa till med eller undersöka möjligheterna till juridiskt biträde. Ambassaden följer rättsprocessen och står i kontakt med det aktuella landets myndigheter för att få information om ärendet.

De kan även förmedla pengar från anhöriga till den frihetsberövade för att köpa mat och andra grundläggande artiklar, samt att hjälpa till med kontakten mellan den frihetsberövade och anhöriga. Detta gäller även om anhöriga vill besöka den anhöriga.

Källa: Utrikesdepartementets reseinformation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Mer i ämnet