Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kommer agera på olika sätt” – Hör utrikesminister Tobias Billström (M) som fördömer dödsstraffen mot tre svenska medborgare. Foto: Andreas Hult

UD bekräftar: Tre svenska män dömda till döden i Irak

Uppdaterad
Publicerad

UD bekräftar att ytterligare en svensk medborgare har dömts till döden för mordet på den tidigare gängledaren ”Benzema” i Irak.

– UD kommer att kalla upp Iraks chargé d’affaires efter dödsdomarna, säger utrikesminister Tobias Billström (M).

Det var i juni som tre svenska män enligt SVT:s uppgifter dömdes till döden för mordet på Mustafa ”Benzema” Aljiburi, tidigare ledargestalt i Foxtrotnätverket, som sköts ihjäl i Bagdad i januari.

Svenska UD har nu fått bekräftat från lokala myndigheter i Irak att tre svenskar har dömts till döden för ”inblandning i en skjutning”.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Samtidigt undersöker myndigheten uppgifter om ytterligare en dödsdom mot en svensk medborgare, som anklagas för narkotikarelaterad brottslighet i Irak.

”I det fallet finns det vissa osäkerheter gällande personens identitet, varför UD i nuläget inte kan bekräfta domen”, skriver UD:s presstjänst i ett mejl till SVT Nyheter.

Har varit i kontakt med de fängslade

Sveriges ambassad i Bagdad, som för tillfället är omlokaliserad till Stockholm, står i kontakt med lokala myndigheter i Irak, och har haft ”viss kontakt med de frihetsberövade”.

”UD står i kontakt med anhöriga. Vi går i nuläget inte in på närmare detaljer för att inte försvåra vårt arbete och på grund av sekretess.”

Billström (M): Motsätter oss dödsstraff

Utrikesminister Tobias Billström (M) säger till SVT Nyheter att Sverige fördömer dödsstraffen.

– UD kommer att kalla upp Iraks chargé d’affaires efter dödsdomarna mot tre svenska medborgare i Irak, säger Tobias Billström.

– Vi motsätter oss alltid dödsstraff oavsett brott. Man kan vara för hårda straff, men emot dödsstraff. Det har länge varit Sveriges hållning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Mer i ämnet