• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Ölglas

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sveriges oberoende bryggerier vill se en differentierad alkoholskatt 2024. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Majoritet av småbryggerierna går med förlust – vill se skatteändringar

Publicerad

Många småbryggerier når smärtgränsen, nu vill branschorganisationen Sveriges Oberoende Bryggerier se en skatteändring.

En enkätundersökning som Sveriges Oberoende Bryggerier låtit göra visade att 68 procent av landets småbryggerier gick med förlust eller hade ett nollresultat under 2023.

Hotas av nedläggning

Organisationen är nu orolig om att trenden fortsätter kommer fler att hotas av nedläggning under 2024.

– Bara de senaste veckorna har vi tappat flera etablerade bryggerier, säger Ayla Yavuzalp, ordförande i Sveriges Oberoende Bryggerier.

Den lösning som branschorganisationen vill se är en differentierad alkoholskatt.

Skatten förflyttas

Istället för att alla producenter av alkohol ska betala samma skatt stora som små så innebär en differentierad alkoholskatt att beloppet justeras och förflyttas.

– Det är folks livsverk vi pratar om, differentierad alkoholskatt, rent ekonomiskt är livsavgörande, menar Ayla Yavuzalp.

Diffrentierad alkoholskatt

En differentierad alkoholskatt innebär att man sänker skattesatsen på småbryggerier. Istället för att alla bryggerier i landet ska betala samma skatt så förflyttas den. Större bryggerier betalar en högre skatt och småbryggerierna betalar en mindre skatt

Just nu är det bara Sverige och Spanien i EU som inte har infört en differentierad alkoholskatt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.