Anna-Maria sparade på matpengarna redan som student. Vissa månader pressades budgeten på matvaror ner till 200 kronor i månaden.
– Det var för kul skull. Jag förstod inte hur andra kunde ha slut i kylskåpet i slutet av månaden, säger Anna-Maria Persson.
Hon är ensamstående och satsar på storkok av rabatterade varor. Butiker annonserar ibland ut på internet om matvaror med kort eller utgånget bäst före-datum för en bråkdel av det ursprungliga priset. Då brukar Anna-Maria slå till.
– Jag köpte till exempel ett stort paket grillkorv för sju kronor häromdagen. Jag brukar säga att jag lagar som om att jag lever i en barnfamilj. Jag storhandlar och fryser in matlådor.
Fler vill ha spartips efter skenande matpriser
För några år sedan startade hon Facebookgruppen ”Billig mat för alla” för att hjälpa andra med en liten hushållskassa att hitta rätt i butikerna. I och med skenande matpriser har gruppen vuxit.
– Det är nästan 30 000 medlemmar. Tanken från början var att visa hur man gör en budget för mat och hur man hittar fram till den billiga maten. Den finns, även fast det är dyrt nu.
Häng med Anna-Maria in i mataffären i videon ovan.
En dagsmeny för Anna-maria
Frukost
Jättefranska med stuvad egenplockad svamp.
Lunch
Currygryta med korv.
Grillkorv inköpt med sent bäst före-datum, lök, äpple och currysås.
Middag
Zucchinispett.
Egenodlad zucchini med kycklingköttbullar, paprika, rödlök och libabröd.
Beräknad kostnad för samtliga portioner: 21 kronor