Kvinna med matvagn framför affär

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anna-Maria Persson från Arbrå ger spartips på sociala medier som följs av tusentals – följ med på en av hennes handlingar i videon. Foto: Arvid Jansson

Anna-Maria från Arbrå lägger 600 kronor i månaden på mat

Uppdaterad
Publicerad

Anna-Maria Persson i Arbrå har 600 kronor i månaden till mat och kläder. Hennes Facebookgrupp med spartips för människor med liten matbudget har nu 30 000 medlemmar.

Anna-Maria sparade på matpengarna redan som student. Vissa månader pressades budgeten på matvaror ner till 200 kronor i månaden.

– Det var för kul skull. Jag förstod inte hur andra kunde ha slut i kylskåpet i slutet av månaden, säger Anna-Maria Persson.

Hon är ensamstående och satsar på storkok av rabatterade varor. Butiker annonserar ibland ut på internet om matvaror med kort eller utgånget bäst före-datum för en bråkdel av det ursprungliga priset. Då brukar Anna-Maria slå till.

– Jag köpte till exempel ett stort paket grillkorv för sju kronor häromdagen. Jag brukar säga att jag lagar som om att jag lever i en barnfamilj. Jag storhandlar och fryser in matlådor.

Fler vill ha spartips efter skenande matpriser

För några år sedan startade hon Facebookgruppen ”Billig mat för alla” för att hjälpa andra med en liten hushållskassa att hitta rätt i butikerna. I och med skenande matpriser har gruppen vuxit.

– Det är nästan 30 000 medlemmar. Tanken från början var att visa hur man gör en budget för mat och hur man hittar fram till den billiga maten. Den finns, även fast det är dyrt nu.

Häng med Anna-Maria in i mataffären i videon ovan.

En dagsmeny för Anna-maria

Frukost

Jättefranska med stuvad egenplockad svamp.

Lunch

Currygryta med korv.

Grillkorv inköpt med sent bäst före-datum, lök, äpple och currysås.

Middag

Zucchinispett.

Egenodlad zucchini med kycklingköttbullar, paprika, rödlök och libabröd.

Beräknad kostnad för samtliga portioner: 21 kronor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.