Åsa Wiklund-Lång (Socialdemokraterna) kommunstyrelsens ordförande i Gävle, med långt, silverfärgat hår, klädd i en svart tröja och en kedja runt halsen, intervjuas i en inomhusmiljö. Bakgrunden på ett hotell visar en varm och inbjudande atmosfär med mjukt belysning och inredning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsa Wiklund-Lång (S) kommunstyrelsens ordförande redogör för styrelsens beslut om att stoppa nyanställningar. Foto: Magnus Esser Bengtsson

Anställningsstopp i Gävle – politikerna har inte förtroende för verksamhetscheferna längre

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Gävle har beslutat att införa ett fem månader långt anställningsstopp för att komma till rätta med kommunens ekonomiska underskott.

På tisdagen beslutade en enig kommunstyrelse om ett tillfälligt anställningsstopp på initiativ av Moderaterna.

– Vi har ett väldigt ansträngt läge just nu i kommunen och vi välkomnar att vi kunnat enas om en modell på ett anställningsstopp där vi kan få kontroll över vår ekonomi, säger kommunstyrelsens 2:e vice ordförande, William Elofsson (M).

Stoppet kommer gälla nyanställningar i kommunen och undantag kommer endast godkännas genom beslut av kommunstyrelsen. Detta eftersom verksamhetscheferna inte längre har förtroendet att sköta anställningarna själva.

– Våra verksamhetschefer har inte lyckats hålla sina budgetar och nu får det sammantaget så stora negativa effekter att vi nu måste avgöra vilka avsteg som får göras, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund-Lång (S).

Anställningsstoppet kommer att gälla från 1 november 2024 till 28 mars 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.