Nathan Bergman

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
23-årige Nathan Bergman från Söderhamn skruvar innan start. Se hans och andras bilar i videon. Foto: Magnus Esser Bengtsson

Avgaser, tjutande motorer och burn outs på flygfältet i Söderhamn

Publicerad

Vrålande motorer, allt från rishögar till fullpumpade specialbyggen som skulle köra så fort som möjligt. Den fjärde deltävlingen i årets Street Week landade på det gamla flygfältet i Söderhamn under onsdagen.

– För många av deltagarna är det här en familjefest. Förarna kör tävlingsbilen mellan banorna och familjen följer efter med husbil eller husvagn, säger Mats Appelgren, eventansvarig.

Inga följebilar

Trots att det kostar många tusenlappar att delta i tävlingen tog det bara elva minuter att få alla 200 platser fyllda i år. Upplägget från starten 2017 är det samma. Deltagarna ska tävla på fem olika tävlingsbanor och på dom köra en sträcka på 200 meter så snabbt som möjligt. För att inte utklassa varandra är ekipagen indelade i olika klasser.

Mellan banorna ska bilarna köras för egen maskin. Man får inte ha några följebilar. Alla reservdelar och verktyg måste transporteras i tävlingsbilen. Skulle någon bil behöva fixas så måste den fixas så att man kunna göra det själv. Sträckan mellan de olika tävlingsbanorna beräknas till 150 mil.

Tävlingsdeltagarna måste också sköta sig i trafiken mellan banorna, gör man inte det blir det straffpoäng.

I videon kan du se och höra vrålåken som intog Söderhamn i onsdags.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.