– Vi har sett att vi har en del utmaningar och en del jobbat att göra, säger Jakob Westerlund, Gästriklands innebandyförbund.
Svenska innebandyförbundet tog under våren fram en Sifo-undersökning som visar på att barn och unga rör på sig för lite. Nu vill 9 av 10 gävleborgare att man ska öka det statliga bidraget som idrotten får varje år som är på 2 miljarder i nuläget.
– Med ett ökat ekonimisktstöd skulle vi kunna se till så att barnen och föreningens pengar skulle kunna stanna i föreningarna, så att vi kan bedriva professionell förbundsverksamhet utan att vara beroende av föreningarna, säger han.
Ska inte vara en klassfråga
Att utföra en idrott kan vara ganska kostsamt då man behöver utrustning till de flesta sporter, en del dyrare än andra. Detta gör att alla kanske inte har råd med att utföra idrotten för att man inte har rätt ekonomi för det.
- Vi vill skapa bättre förutsättningar för att få mer resurser till att kunna bedriva kvalitativa fritidsaktivteter, idrott för oss ska inte handla om en klassfråga, aktiviteter ska kunna vara gratis så att så många som möjligt ska kunna vara med, säger han.
Killar mer aktiva
Det finns också en skillnad mellan killar och tjejer som är fysiskt aktiva, 44% av pojkarna i studien nåde rekommendationen om 60 minuter varje dag, medan tjejerna i studien låg på 22%.
– Vi jobbar med jämställdhet också, och vi har sett att det är mindre antal tjejer som börjar med idrotter, och då har vi sett att de första 4-5 gångerna är jätteviktiga för att tjejer ska känns sig inkluderade, säger Jakob Westerlund.