Foto: SVT

Bäruppköparen: ”Bärplockarna kan inte gå med förlust”

Uppdaterad
Publicerad

Bo Axelsson i Söderhamn har varit bäruppköpare i många år, men sällan varit med om att bärtillgången varit så liten och då menar han framför allt i norra Sverige. Plockare från Thailand som är anlitade av norrländska bärhandlare har hört att det finns gott om bär längs Hälsingekusten och åkt dit.

Visserligen finns det mer bär längs Hälsingekusten, men inte som det brukar vara och när så många kommer till samma ställe blir det stor konkurrens säger Bo Axelsson. Den dåliga bärtillgången har enligt honom flera orsaker.

– Framförallt beror det på fjolårets torka, blåbärsriset torkade sönder helt enkelt. I år var det väldigt torrt i april, sen kom det regn och blomningen kom igång i maj, men med svala nätter och dagar kom inte pollineringen igång och karten föll av, säger han.

Bärplockare

Hälsingekusten känd för gott om bär

Att Hälsingekusten har klarat sig bäst beror enligt Axelsson på samma fenomen som snökanoneffekten som kan komma under vintrarna. Fuktig luft drar in från Bottenhavet och bildar dagg som ger fukt till bären när det är sommar.

– Det är absolut inte kört för plockarna att tjäna pengar. Alla hos mig har kommit över garantilönen och de har en månad kvar att plocka bär så det är nog ingen som åker hem lottlös, säger han.

Har en garantilön

Axelsson säger att det är viktigt att se till att plockarna har det drägligt. Därför bor de bra på Moheds camping, de får frukost, lunchlåda med ut i skogen och middag serverad när de kommer tillbaka på kvällen. De har också en garantilön på 21 533 kronor per månad även om de inte hittar tillräckligt med bär, intygar Axelsson.

– Vi är beroende av de här plockarna. Annars skulle vi inte få in några bär, det är svårt att få svenskar att plocka. Vem vill inte att våra barn ska få sylt till raggmunken i skolköket? För att inte tala om hur viktigt det är med blåbären till medicinindustrin. Vi kan inte vara utan bären helt enkelt och därför måste vi se till att de har det bra och kommer tillbaka, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bärplockare

Mer i ämnet