Arkivbild. En bäver som simmar. Foto: TT/Sergei Grits, AP

Bävrar orsakade översvämning i källaren – nu ska dammen rivas

Uppdaterad
Publicerad

Bävrarna orsakade en översvämning i bostadshuset i Hudiksvalls kommun. Detta genom att skapa en damm som höjde respektive sänkte vattennivån på vardera sidan dammen i en bäck.

Nu har länsstyrelsen gjort bedömningen att för att undvika att källarvåningen skadas på grund av den höga vattennivån så bör bäverdammen rivas. Enligt länsstyrelsens syn på saken finns det inga andra lämpliga lösningar att ta till och beviljar därför ansökan.

Det är den sökande som nu ansvarar för att rivningen av dammen inte orsakar skada i form oönskad torrläggning och översvämning i närområdet.

Får jaga med slagfälla

Länsstyrelsen påpekar också att jakten efter bäver bör intensifieras under den allmänna jakttiden för att minska bäverantalet i området, annars riskeras att bäverdammar byggs upp igen och blir ett fortsatt problem. Med stöd av beslutet får mannen nu också jaga bäver med slagfälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.