Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionen är kritisk mot nedskärningarna inom kollektivtrafiken. Foto: Region Gävleborg / SVT

40 miljoner ska sparas på kollektivtrafiken – oppositionen kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Vid torsdagens sammanträde i Region Gävleborgs hållbarhetsnämnd ska det presenteras ett besparingspaket på 40 miljoner när det gäller regionens kollektivtrafik. Men förslaget som väntas klubbas vid nästa sammanträde i april möter stark kritik från flera håll.

– Vi behöver en bättre fungerande infrastruktur – det här blir tvärtom, säger Ulla Andersson (V) som är regionråd i opposition.

Förslaget innebär att man åtminstone tillfälligt slopar kravet på att tanka HVO, ett förnybart drivmedel, i stället för vanlig diesel. Tanken är att det ska skifta tillbaka 2024 när sänkningen av reduktionsplikten träder i kraft.

Höjning av busspriset

När det gäller bussturerna så är förslaget att linje 141 mellan Gävle och Hofors glesas ut under lågtrafik och helger, linje 9 i Hudiksvall dras in och samarbetet med SJ när det gäller turen Sandviken-Gävle på morgnarna avslutas. Dessutom ingår en höjning av busspriset. Exempelvis skulle priset för en vuxenbiljett öka från 26 till 30 kronor.

– Det är inget jätteroligt beslut att ta men just nu i det här ekonomiska läget är det ändå nödvändigt, säger Alexander Hägg (M), ordförande i regionens hållbarhetsnämnd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.