Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tyvärr fick vi ta det här beslutet” – Kommunstyrelsen i Ockelbo väljer att sluta tanka fossilfri diesel. Foto: SVT

Kommunstyrelsen i Ockelbo väljer att sluta tanka fossilfri diesel – anses för dyrt

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen bestämde sig kommunstyrelsen i Ockelbo för att att riva upp ett tidigare beslut från 2018 om att tanka kommunens fordon med HVO 100, vilket brukar räknas som fossilfri diesel. Orsaken anges vara ekonomisk.

– Kommunen lägger ner rätt mycket pengar på HVO-diesel så tyvärr fick vi ta det här beslutet, säger Marit Rempling (C) som är kommunstyrelsens vice ordförande i Ockelbo.

Miljöpartiet kritiska

Klimat

– Det är klart det ibland kostar att föregå med gott exempel men det är också den typen av initiativ och åtgärder som påverkar marknaden och underlättar både för individer och företag att ställa om och minska sina klimatutsläpp, säger Madelene Håkansson som sitter i Ockelbos kommunfullmäktige för Miljöpartiet.

Nästan sju kronor dyrare per liter

I Ockelbo finns möjlighet att tanka HVO 100. Men i underlaget till kommunstyrelsens beslut anges att det kan kosta närmare 7 kronor mer per liter. Förra året tankades 60 000 liter drivmedel, varav 2 500 liter var bensin, i kommunens fordon. Det skulle i så fall i dagens läge innebära att man sparar runt 400 000 kronor om året om man återgår till att tanka vanlig diesel.

Läget i länets kommuner

På några håll i länet, som i Hofors, i Edsbyns tätort och Nordanstig saknas möjlighet att tanka HVO 100 men bland de andra kommunerna som SVT Gävleborg varit i kontakt med väljer man att i möjligaste mån fortsätta att tanka den diesel som räknas som miljövänligare. I till exempel Sandviken tankas de flesta dieseldrivna fordonen med HVO, och under juni till december i fjol stod HVO för 70 procent av kommunens dieselinköp.

I klippet berättar Marit Rempling och Madelene Håkansson mer om hur de ser på kommunstyrelsens beslut. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet