Björn Herlin bakom en skylt utanför Jim Reeves-museet i byn Voxna utanför Edsbyn

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Följ med in i Björn Herlins museum. Foto: Julia Frost-Nylén

Björn driver världens enda Jim Reeves-museum

Publicerad

Det var 2002 som Björn Herlin upptäckte att barndomsidolen och countrystjärnan Jim Reeves ägodelar låg ute till försäljning på nätet. Fem år senare öppnade han världens enda renodlade Jim Reeves-museum i den lilla byn Voxna.

– Det första jag köpte var en kavaj. Den hade jag när jag och min fru skulle gifta oss, berättar Björn Herlin medan vi går runt i museet, som består av tre rum.

”Ser det som en räddningsaktion”

Enligt Björn Herlin så var det i slutet av Jim Reeves änkas liv som personer kommit över Jim Reeves ägodelar och la ut dem till försäljning. Björn och några andra tog då i uppdrag att köpa på sig så mycket som möjligt.

– Jag ser det som en räddningsaktion.

Besökare från hela världen

Jim Reeves slog igenom i USA under 1950-talet och blev synonym med ”the Nashville sound” – countrymusik med inslag av popmusik. Han blev senare även populär utanför USA och hans fans finns idag utspridda i världen, något som Björn Herlin märker av i vilka som besöker museet.

– Vi har haft besökare från Norge, Uganda och Australien. Han från Australien var på affärsresa i Spanien och kom till Sverige bara för att komma till museet.

Studiolampa och hostmedicin

Den 31 juli 1964, för nästan exakt 60 år sedan, dog Jim Reeves i en flygolycka i Tennessee. Björn Herlin skickar blommor till hans minnesplats i Texas varje år.

Samlingen har växt under åren – där finns allt från en lampa som suttit i Reeves studio och golfutrusning, till hostmedicin som Jim Reeves fick utskriven bara någon vecka innan dödsolyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.