70 procent av svenska folket är inte oroliga för att drabbas av ett långvarigt strömavbrott, det visar svaren från undersökningen.
När det kommer till förberedelser är skillnaden stor mellan stad och landsbygd. I tätorter med 30 000 invånare eller fler har man betydligt mindre möjligheter att laga mat vid ett strömavbrott än i mindre samhällen. 77 procent i tätorterna vet inte var de ska hämta dricksvatten och de saknar också i större utsträckning viktiga saker som vattendunkar, transistorradio och kontanter.
Kunskapen måste öka
Kunskaperna kring elavbrott och hur man klarar sig måste öka. Det anser både MSB och Energimyndigheten.
– Vissa grupper läser allt, tänker igenom väldigt mycket och har förberett sig väldigt mycket. Sedan finns det andra som överhuvudtaget inte reflekterar över att de har ett beroende av el och att någonting kan hända när det blir elavbrott, säger Mikael Toll, enhetschef på Energimyndigheten.
I klippet ovan kan du se hur förberedda Gävleborna är på en kris.
Så gjordes undersökningen
Undersökningen har gjorts av opinionsinstitutet Novus på uppdrag av SVT Nyheter. 1519 personer har svarat på frågorna. Undersökningen är gjort på nätet och består av Novus slumpmässigt rekryterade webbpanel och deltagarfrekvensen är 59 procent.