Ett klagomål ledde förvaltningen till frysrummen med gammalt kött. Arkivbild. Foto: Veronica Johansson/SvD/TT

Buffelkött från 2006 hittat: Livsmedelsföretag får säljförbud – 7,7 ton kött kastas

Publicerad

I oorganiserade frysrum i Västra Gästrikland låg 7 700 kilo gammalt kött. Livsmedelsföretaget levererar köttfärs till bland annat förskolor men förbjuds nu att sälja köttet efter att allvarliga brister uppdagats, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Det var med anledning av ett klagomål som Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning genomförde en oanmäld livsmedelskontroll hos företaget.

Efter en inventering i frysrummen framgår det att vissa köttprodukter förvaras i öppna påsar, är frostskadade eller gamla. Exempelvis hittade förvaltningen kött från vattenbuffel med förpackningsdag 2006-11-12 och wagyu från 2016, 2018 och 2019.

Levererar köttfärs till förskolor

Två företag använder frysrummet, varav ett av dessa levererar köttfärs till förskolor. Förvaltningen anser att det saknats ett tydligt system över vilka varor som tillhör vilket företag, vilket lett till att köttets spårbarhet betecknas som mycket bristfällig.

Ett av företagen har dessutom köttprodukter med ekologisk märkning trots att köttet inte varit certifierat – vilket ses som vilseledande.

Omedelbart säljförbud

Säljförbudet trädde omedelbart i kraft efter förvaltningens påhälsning förra veckan. Beslutet kan hävas när företaget åtgärdat avvikelserna och en uppföljande kontroll kommer att genomföras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.