Gården som lägret sker på är Pallars, en av de sju hälsingegårdar som FN-organet Unesco 2012 utsåg till världsarv. Deltagarna får under utbildningen hjälpa till att renovera hus på gården under handledning från experter. Momenten deltagarna får prova på är timring, fönsterrenovering och schablonmålning.
Och intresset för att renovera gamla hus är knappast någonting som minskar.
– Det är ovanligt många unga människor i år, och det ovanligt många arkitekter med. Det tycker jag är väldigt roligt, för det vittnar om att unga arkitekter tar vara på den här kunskapen och för den vidare, säger Lena Landström.
Att lägret sker på en världsarvsgård beskrivs som unikt, då lägret vanligtvis sker på en kursgård. Att det sker på just Pallars beror på att det fanns byggnader på gården i behov av underhåll, men även för att få sprida kunskap om världsarvet hälsingegårdar.
”Slår vilken solsemester som helst”
En av deltagarna på lägret är arkitekten Faiza Bano Khan från Stockholm. För henne innebär lägret en möjlighet att lära sig mer om byggnadshistoria. Att hon lägger två veckor av sin semester på att renovera någon annans gård, är inget som bekymrar henne.
– Jag har ett intresse av att jobba med hus och är någonting jag älskar och är fascinerad av. Det är superlyxigt att få träffa en timmerman och en fönsterrenoverare som har sådan gedigen kunskap. För mig slår det vilken solsemester som helst.
Lägret arrangeras av Länsstyrelsen Gävleborg i samarbete med bland annat Svenska byggnadsvårdsföreningen och Ovanåkers kommun.