Klockan 13 på tisdagen kan du chatta med Shah Jalal, smittskyddsläkare Region Gävleborg. Foto: Malin Eirefelt/SVT

Chatt med smittskyddsläkaren i Gävleborg: ”Kan vi fira jul med barn och barnbarn?”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av Covid-19 har tagit fart igen och allt fler runt omkring oss blir sjuka. Det var många som hade frågor och funderingar om covid-19. På tisdagseftermiddagen chattade Shah Jalal, smittskyddsläkare på Region Gävleborg, med SVT Gävleborgs tittare. Här kan du läsa frågorna och svaren:

Vad vill du veta just nu om covid-19?

Pinnat inlägg

Tack för alla frågor till smittskyddsläkaren Shah Jalal. Nu är chatten stängd för frågor.

Från instagram (svtgavleborg) • Bör man ta en dos 4 (30år, inga underliggande sjukdomar förutom astmatiker)

Hej! Tack för din fråga. Astma ger en liten riskökning om den är svårbehandlad och instabil. Kontakta din läkare om du känner dig osäker.

Anna • Hur skiljer symptombilden sig mellan tidiga varianter och de nu dominerande? Haft covid två gånger och denna omgång är mycket mer långdragen men samtidigt mildare. Har sjukvården lyckats anpassa sig efter förändrade symptombilder?

Hej Anna! Tack för din fråga. Symtommässigt är det svårt att skilja mellan olika virusvarianter av covid-19. De flesta får en luftvägsinfektion. En rad olika symtom kan förekomma som feber, hosta, täppt i näsan, snuva, ont i halsen, muskelvärk, huvudvärk, illamående och diarré. Symtomen är olika för olika individer. Sjukvården har beredskap för de som behöver vård. Om du känner att du behöver vård kontakta webbplatsen 1177.se.

Ann-Britt • Vi är +75 år. Fullt vaccinerad. Kan vi träffa barn och barnbarn(vuxna) på julafton om dom ej har några symtom. Ska vi hålla avstånd.

Hej Ann-Britt! Tack för din fråga. Julen är en högtid då vi vill träffa nära och kära. Om dina barnbarn är friska och inte har symtom för luftvägsinfektioner eller magtarminfektioner så kan du träffa dem. Det är alltid bra att vara försiktig och hålla avstånd.

Maria • När behöver vi yngre (under 65år) som tillhör riskgrupp en 5 dos ?

Hej Maria! Tack för din fråga. Personer i riskgrupp som är under 65 år rekommenderas vaccinera sig med en påfyllnadsdos minst fyra månader efter senaste dosen.

Birgitta • Hur länge har man skydd av vaccinationen när man fått tre doser, senaste dosen i början av detta år? Har ingen riskfaktor, fullt frisk, 58 år. Fått mycket biverkningarna och blivit sjukskriven efter varje vaccination. Enligt Folkhälsomyndigheten ska det i nuläget räcka med tre doser om man inte är riskgrupp och under 65. Kan jag känna mig trygg med de doser jag tagit hittills?

Hej Birgitta! Tack för din fråga. Vi kan inte säga exakt hur det är för dig. Eftersom du inte är i riskgrupp så finns ingen rekommendation idag att du ska ta en fjärde dos.
Vaccinet skyddar mot allvarlig sjukdom i cirka tre till fyra månader efter den senaste dosen. Men man kan fortfarande bli smittad av covid-19.

Bitte • Stämmer det att en längre intervall mellan dos 4 och 5 än fyra månader kan förstärka vaccinets effekt?

Hej Bitte! Tack för din fråga. Nej det vet vi inte. Men rekommendationen är att intervallet ska vara minst fyra månader mellan påfyllnadsdoserna.

Carina • Föreslår ni munskydd på offentliga platser?

Hej Carina! Tack för din fråga. Nej det finns ingen rekommendation om att använda munskydd på offentliga platser. Däremot kan du använda munskydd om du tillhör riskgrupp.

Sofia • Hur kan jag skydda migsjälv när alla på jobbet vill ses, mötas, fira och fika? Jag är med i riskgruppen och nu känner mig orolig för att ingen pratar om det.

Hej! Sofia! Tack för din fråga. De som tillhör riskgrupp löper större risk att bli smittade och bli allvarligt sjuka. Det är därför klokt att vara försiktig. Om du är vaccinerad så rekommenderar vi en påfyllnadsdos. Du kan om du känner själv att det är okej berätta att du tillhör en riskgrupp.

Pia • Är det fortfarande viktigt att testa sig för covid när man har en förkylning eller räcker det att isolera sig under tiden man har symtom?

Hej Pia! Tack för din fråga. Nej det är inte så viktigt att testa sig för covid 19 om du inte behöver vård på grund av sjukdomen. Men det är viktigt att du stannar hemma och isolerar dig.

Helena • Hej! Covid har utvecklats under åren. Hur farlig (sjukhusvård/dödsfall) anses är covid nu vara i relation till de årliga influensorna: 1. om man har full covid-vaccinering? 2. om man är ovaccinerad?

Hej Helena! Tack för din fråga. Båda sjukdomarna ger luftvägssymtom. Man kan inte avgöra utifrån symtomen vilken sjukdom man har. Vanligtvis får man feber, hosta, snuva, nästäppa, ont i halsen och muskelvärk. Hur sjuk man blir beror bland annat på ålder, om man har andra underliggande sjukdomar och vaccination. Ovaccinerade löper större risk att bli svårt sjuka det gäller både covid och influensa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet