Det svåraste att hantera under coronaåret 2020 har enligt Mira Åslin varit att se vännerna må dåligt för att pandemin vänt livet uppochner. Foto: Robin Herzog/SVT Gävleborg

Gymnasieeleven: ”Jag tyckte så synd om mig själv att jag höll på att gå under”

Uppdaterad
Publicerad

För ungefär nio månader sen videobloggade 18-åriga Mira Åslin om sin vardag för SVT Gävleborg i samband med att hon blev tvungen att studera på distans. Vi har träffat Mira igen för att ta del av hennes funderingar och lärdomar som formats under det speciella året.

– Innan corona höll jag på med mobilen tio timmar per dag men nu är jag nere i fyra timmar. Det har varit väldigt viktigt för mig för då har jag fått göra massa andra grejer som att måla, rita och läsa. Jag får ut mer av att vara i verkligheten, säger Mira Åslin.

Nya vanor

Flera av Miras rutiner och lärdomar har växt fram gradvis i hemmamiljön. I början av karantänen och fjärrundervisningen som inleddes i våras för Bromangymnasiets elever tog hon inte fasta på några särskilda rutiner.

Coronaviruset i Gävleborg

Men när skolgången hemifrån i Iggesund bara fortsatte blev det mindre skärmtid, fler promenader, mer matlagning och nya tankegångar som handlade om att inte vara lat och gilla läget.

Framtidsplanerna har till exempel inte försvunnit men däremot skrivits om.

”Behöver lite nya intryck”

– Innan corona var planen att först resa och sen plugga vidare. Men jag vågar inte hoppas på den planen så just nu kommer jag söka till massa skolor och se vad som händer, säger Mira.

Men först väntar studenten i juni 2021.

– Min stora förhoppning är att vi får komma tillbaka till skolan lite grann. Jag tror att väldigt många behöver det för att få lite nya intryck, och få träffa folk. Vi kommer aldrig få tillbaka vår gymnasietid.

Starta klippet ovan för att ta del av Mira Åslins coronaår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet