Anna-Mikaela Wass åkte ensam ut till sommarstugan på Storön, en halvö i Långsjön, Forsa, samma vecka som Hans drog förbi.
– Först såg jag det värsta åskovädret jag sett. Sedan kom störtregnet och till sist en storm.
På fredagen lugnade vädret sig och hennes man och dotter kom körande från Uppsala.
– När de kom var vägen blöt men körbar. Efter det måste de ha öppnat dammluckorna från Dellen. För sedan steg vattnet, snabbt.
Långsjön steg en meter
På lördagen hade vägen svämmat över och på söndagen fick Anna-Mikaelas man cykla in till Hudiksvall för att ta sig hem till Uppsala.
Anna-Mikaela, dottern Alice och de två hundarna Milo och Winston väntade på att vattnet skulle sjunka undan. I stället steg det, dag för dag. Till slut bestämde de sig för att ta sig över till fots.
Se färden genom vattenmassorna i klippet ovan.
Saknade information
Anna-Mikaela önskar att någon hade meddelat att vattnet i sjön skulle stiga kraftigt.
– Det är ett väldigt stort jobb om vi ska kontrollera alla fastigheter och kontakta dem som berörs. Om man är i nöd ska man ringa 112 och då kommer hjälp, säger Anders Zetterlund, förvaltningschef för bygg, miljö och räddning, som i dagsläget inte får någon direkt information om vilka flöden dammluckorna släpper ut.
Daniel Norenius är ansvarig för vattenkraften på Holmen Energi, och säger att de inte hade kunnat göra något annorlunda gällande tappningen.
– Vi har vattendomar som reglerar att vi måste släppa vatten från Dellen när den stiger som den gjorde. Och det finns naturliga fördämningar mellan Storsjön och vårt kraftverk Pappersfallet som orsakar översvämningarna i forsasjöarna, säger Daniel Norenius.
Ser möjlig förändring
Holmen, räddningstjänsten och kommunen kommer utvärdera kommunikationsleden framöver.
– Vi får tillsammans med dem se om vi bör arbeta på ett annat sätt framöver, i dag är det SMHI som kommunicerar varningar för höga flöden.