SVT:s reporter vadar i vatten vid översvämmad väg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med SVT:s reporter ut i vattenmassorna för att förstå hur det har kunnat bli så här översvämmat i Gävleborg. Foto: SVT

SVT förklarar: Därför steg vattnet efter Hans – ilska mot dammägarna

Uppdaterad
Publicerad

Efter stormen Hans följde översvämningar och med dem kom ilska. Många drabbade som SVT Gävleborg har pratat med har varit arga för att företagen som äger dammarna har släppt på antingen för mycket eller för lite vatten.

Men hur funkar det egentligen? Får företagen göra som de vill? Dammägarna styr vattennivån men vem (eller vad) styr över dammägaren? SVT reder ut i klippet ovan.

Nationell plan för vattenkraft och dammar (som nämns i videon).

Många av landets vattenkraftverk saknar moderna miljövillkor. De är äldre än 40 år.

Vattenkraft är viktig för att nå målet om ett helt förnybart, koldioxidsnålt elsystem. Kraftverken påverkar dock vattenmiljöerna samt fisk- och växtarter negativt.

Syftet med den nationella planen är att omprövningarna ska leda till både största möjliga nytta för vattenmiljön och en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel.

I januari 2019 gav regeringen HaV, Energimyndigheten och Svenska Kraftnät i uppgift att ta fram ett förslag till en nationell plan för omprövning av vattenkraften.

Arbetet med omprövningar startade i februari 2022 och beräknas pågå under 20 år.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ovädret Hans

Mer i ämnet