I Sverige bor det 196 152 personer med Syrien som födelseland. I Gävleborg 5 764. Många flydde hit runt 2015 under den så kallade flyktingvågen. De lever och jobbar i Sverige. Har familj och vänner. Är invånare, som du eller jag eller vem som helst.
De senaste åren ser vi en tydlig trend att allt fler Syrier återvandrar och för många tändes ett hopp om ett friare land när al Assad-regimen föll i december. Gatorna i Sverige, i Gävleborg, fylldes av personer som firade.
Och frågorna väcktes, vad innebär det här för mig som svensk-syrier? Borde jag resa tillbaka?
På vår redaktion i Hudiksvall jobbar Madlyn Alabdullah, en ung reporter med syriska rötter. I mars reste hon till Syrien för att på djupet söka svaret på frågan; borde jag flytta tillbaka till hemlandet?
Med mod och öppenhet bjuder hon in er att följa med till Syrien. I en minidokumentär som publiceras i dag får ni möta familjen som stannade kvar och bästa vännen Haneen, som Madlyn inte träffat på sju år. Samma dag som Madlyn kommer till Damaskus bryter striderna i Latakia ut och spänningarna ökar i landet, vilket får stor påverkan på människorna hon träffar.
I våra publiceringar från resan skildrar vi också de olika förutsättningarna för en gymnasieelev på Staffangymnasiet i Söderhamn och hennes jämngamla kusin som försöker lyckas i skolan i Homs. Vi möter en influencer som återvände till Syrien efter regimens fall och hans trogna följare från Sandviken. Och vi letar efter en sedan många år försvunnen anhörig till en familj i Söderhamn.
Det som sker i Syrien har en direkt påverkan på många av våra länsbor. I Sandviken, i Söderhamn, i Hudiksvall. Personerna vi möter i Syrien har nära kopplingar till människor i våra kommuner. Det lokala och det globala sitter ihop. Därför reser en lokalredaktion i Gävleborg till ett land 500 mil bort.
Men vi har inte gjort det ensamma. Vi har gjort det med utrikesredaktionen på SVT och Alkompis, en onlinetidning som gör svenska nyheter på arabiska.
Den erfarna utrikesfotografen, Linda Hörnqvist, var fotograf på resan och publiceringarna kommer att översättas till arabiska och publiceras av Alkompis.
För oss på lokala nyheterna i Gävleborg är det här ett unikt projekt och ett unikt samarbete. Vi hoppas att vår journalistik når ut till de svensk-syrier som finns i länet och i Sverige och att våra publiceringar ger kunskap och perspektiv på den nuvarande situationen i Syrien och vad det betyder för de svenskar och gävleborgare som har rötter i landet.