Spillning efter gnagare har kommunens inspektörer hittat varje gång de besökt den aktuella sommarrestaurangen. Foto: Bollnäs kommun

Döda möss och spillning – nu hotas Bollnäsrestaurang av vite

Uppdaterad
Publicerad

Gnagarspillning på golvet i kök, förråd och bar. Död gnagare som legat länge. Ostädat. Anmärkningarna är många mot restaurangen i Bollnäs som nu hotas av vite.

Miljö- och byggnämnden i Bollnäs har tröttnat på en sommarrestaurang i kommunen som under flera somrar haft problem med att hålla rent efter gnagare som härjar i byggnaden. Nu har nämnden beslutat om ett löpande vite på 30 000 kronor varje gång inspektörerna upptäcker att inte problemen åtgärdats.

Förra sommaren

Redan förra sommaren fick restaurangen anmärkningar för sin dåliga hygien av kommunen. Man fick då ett föreläggande om att skärpa städrutinerna.

Vid en av inspektionerna hittade Bollnäs kommun bland annat en död råtta under en bänk. Foto: Bollnäs kommun

När kommunen besökte restaurangen i slutet av juni var problemen de samma, trots att ansvarig personal på platsen uppgett att man städat lokalerna. Vid en förnyad inspektion några dagar senare hittade man bland annat en död gnagare under en köksbänk och ännu mer spillning efter gnagare.

Bristande rengöring

I fredags beslutade Bygg- och miljönämnden att förelägga restaurangen om vite om inte rengöringsrutinerna förbättras och att man vidtar åtgärder att inte skadedjuren kan ta sig in i byggnaden.

– Då en död gnagare under en köksbänk hade missats vid rengöring i köket bedöms rutiner för rengöring och upptäckt av skadedjur vara bristande, skriver Fredrik Palmborn Olofsson, ordförande i Miljö- och byggnadsnämnden i sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.