En person får sitt blodtryck mätt av en annan person. Blodtrycksmätaren är påsatt på den mätes arm som visas i förgrunden, medan den som mäter syns delvist i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ska det bli rejält dyrare att missa inbokade operationer och vårdbesök inom Region Gävleborg – i klippet berättar regionråd Lena Emanuelsson (SD) varför staffavgiften föreslås höjas. Foto: Samuel Steén/TT

Dyrare att missa vårdbesök och operationer i Gävleborg: ”Resursslöseri”

Publicerad

Missade operationer och vårdbesök har ökat i Gävleborg och nu vill regionen höja avgiften för uteblivna besök rejält.

Idag får en patient som inte kommer på sitt bokade besök betala 250 kronor. Nu vill föreslår hälso- och sjukvårdsnämnden att höja avgiften till 400 kronor för uteblivna vårdbesök och för missade operationer är förslaget att höja från 250 kronor till 1 800 kronor. Vilket Gefle Dagblad var först med att berätta.

Enligt regionråd Lena Emanuelsson (SD) uppgick antalet uteblivna besök till 32 000 förra året, vilket hon menar skapar längre vårdköer bland annat.

Vill fördubbla avgiften

Hälso- och sjukvårdsnämnden föreslår även att fördubbla avgiften om patienter missar inbokad telefonkontakt från 100 kronor till 200 kronor. För den som även behöver språktolk läggs ytterligare 400 kronor till för uteblivna besök vilket är en ny avgift som inte funnits tidigare.

För den som avbokar i tid alltså 24 timmar före besöket behöver inte betala någon avgift. Inte heller om det finns en rimlig anledning så som sjukdom samma dag.

Förslaget kommer nu att diskuteras i hälso- och sjukvårdsnämnden och ska sedan röstas igenom i regionfullmäktige och går det igenom kommer det att gälla från och med årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.