Högsta domstolen har läxat upp Västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd. Foto: EVA LUNDHOLM/TT

Efter fall i Sandviken – HD slår fast att överklagande som fastnat i skräpposten kom in i rätt tid

Publicerad

Ett överklagande som fastnat i en myndighets skräppost har kommit in i rätt tid. Det slår Högsta domstolen, HD, fast i en dom som gäller en händelse i Sandviken.

Tre minuter innan överklaganstiden gick ut, klockan 23.57, skickades en överklagan på ett beslut med e-post till Västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd, VGS. När överklagandet nådde kommunens datanätverk så hamnade det i nämndens skräppost. Där låg det i cirka 30 minuter innan det registrerades som inkommet – klockan 00.27 påföljande dag.

Principiellt viktigt

Nämnden ansåg därför att överklagandet skulle avvisas för att det inkommit för sent, något som också länsstyrelsen beslutade. De överklagande gav inte upp och överklagade till mark- och miljödomstolen – som gav dem rätt. Nu överklagade nämnden till Mark- och miljööverdomstolen som också ansåg att överklagan kommit in i rätt tid. Det här beslutet överklagades av nämnden till Högsta domstolen som ansåg det vara av principiell natur och tog upp ärendet.

Inte helt oväntat läxar domstolen upp Västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd och skriver: ”Ett e-postmeddelande som har skickats till anvisad adress och nått den mottagande myndighetens datanätverk inom överklagandetiden anses ha kommit in, oavsett hur myndigheten har organiserat sin hantering av skräppost och liknande.”

Enskilde har bevisbördan

Men HD framhåller i sin dom att det i princip är den enskilde som har bevisbördan för att meddelandet har skickats och som står risken för att överföringen av meddelandet försenas och att man precis som med ”vanliga” brev ska skicka in sin överklagan i god tid innan överklaganstiden går ut för att vara säker på att det kommit fram.

Kort om Västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd

Hofors, Ockelbo och Sandvikens kommun samverkar i en gemensam nämnd, Västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd. Sandvikens kommun är värdkommun.

Västra Gästriklands samhällsbyggnadsnämnd fullgör de samverkande kommunernas uppgifter inom miljö- och hälsoskydd, livsmedelsområdet, plan- och byggområdet och geografisk information.

Källa: Sandviken kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.