En person som står i en inomhusmiljö, klädd i en grå kofta, med en hand uppsträckt som om de gestikulerar eller talar. Bakgrunden visar en restaurang eller kafé med färgglada stolar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunledningschef Linnéa van Wagenen berättar hur man tänker hantera de klagomål som nu har inkommit mot gärningsmannen som säger att de klagat på hans beteende tidigare. Foto: Lari Honkanen/SVT

Ljusdals kommun: Har fått in klagomål – utan att det flaggats

Uppdaterad
Publicerad

Ljusdals kommun har tidigare fått in klagomål som rör gärningsmannen i Ljusdal, utan att det flaggats om det, enligt kommunen själva.

– Det handlar bland annat om olämpligt beteende på skolan, säger kommunledningschef Linnéa Van Wagenen.

Under de senaste dagarna har personer hört av sig till Ljusdals kommun, och berättat att de tidigare framfört klagomål som rör den gärningsman som ligger bakom övergreppen mot nio förskoleflickor i kommunen.

– Det är ett par vårdnadshavare som har sagt att: vi tyckte inte om sättet han jobbade med våra barn. Vi sade till, vi tyckte inte att han hade ett bra beteende och att han var väldigt arg, säger kommunledningschef Linnéa van Wagenen.

Sexuella övergreppen i Ljusdal

Enligt vårdnadshavarna ska inga åtgärder ha vidtagits från kommunens sida med anledning av deras klagomål.

Under en pressträff på fredagen kommenterade kommunledningschefen klagomålen och kommunens agerande.

– Vi blev kontaktade av många i går som ville berätta om interaktioner som de haft med den här gärningsmannen. Som borde ha flaggats, som borde ha lett till att kommunen gjort någonting. Det handlar bland annat om olämpligt beteende på skolan, sa hon då.

– Det finns rutiner kring detta. Det är det som vi kommer att behöva undersöka, vad som har hänt kring klagomålen. Jag kan inte svara på om de hanterats enligt rutin eller inte. Det är helt enkelt lite för tidigt att säga, fortsatte hon.

Van Wagenen välkomnar att allmänheten hör av sig med tips.

– Vi vill hitta fel som vi har gjort så att vi kan fixa dem. Vi vill aldrig sitta här igen, säger hon.

I nästa vecka kommer en uppdaterad lista över när mannen arbetat på olika förskolor i kommunen.

Mannen, som i dag är avliden, har varit anställd på fyra förskolor i kommunen sedan 2012. Kommunen har gått upp i stabsläge för att hantera krisen.

En tom gunga på en lekplats med en suddig silhuett av en person i bakgrunden. Det råder en dämpad belysning och en lugn atmosfär i parken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nio barn utsatta för sexuella övergrepp i Ljusdals kommun. Detta har hänt. Foto: Storyblocks/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexuella övergreppen i Ljusdal

Mer i ämnet