Lekplats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En vän till mannen, som vill vara anonym, säger att han först inte trodde att det var sant när han fick höra om övergreppen. Foto: Lari Honkanen/SVT/Arkivbild

Vännen om barnskötaren: ”Jag trodde inte att det var sant först”

Publicerad

En skämtsam och social person. Så beskrivs mannen i Ljusdal av människor som kände honom. SVT Nyheter har pratat med en av hans vänner, som är i chock över anklagelserna om sexuella övergrepp mot flickor i kommunens förskolor.

– Det är så sjukt att veta att man hade så fel om den här människan, säger vännen till SVT Nyheter.

Ett trauma. Så beskrev Ljusdals kommundirektör på onsdagen de gärningar som just nu skakar kommunen. Många invånare har reagerat starkt på att en man, som under tolv år arbetat på olika förskolor i kommunen, kunnat begå sexuella övergrepp på småflickor på hans arbetsplatser.

– Det är så surrealistiskt att sånt kan hända på riktigt, säger Stina Nord, som jobbar som förskolevikarie.

Sexuella övergreppen i Ljusdal

”En chock”

En vän till mannen, som vill vara anonym, säger att han först inte trodde att det var sant när han fick höra om övergreppen.

– Jag känner en fruktansvärd ilska, besvikelse.

En kvinna som står mannens familj nära, som även hon vill vara anonym, beskriver hur nyheten har kommit som en chock:

– Det enda jag kan säga är att det är fruktansvärt tragiskt och ingen trodde detta om den här personen.

Barnskötarens familj har varit i kontakt med kommunledningschefen i Ljusdal, Linnéa Van Wagenen, som förmedlade en hälsning från dem under en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

– Vi är förkrossade över vad vår släkting har gjort. Vi tänker på hans offer och vill att de ska veta att vi är så ledsna över vad som har hänt. Vi känner oss också svikna, arga, bedrövade över att någon vi trodde vi kände har gjort det här. Vi sörjer med er alla. Ha det i åtanke, uppger Van Wagenen att familjen har låtit hälsa.

Barnskötarens egna ord

Den misstänkte gärningsmannen, som avled i somras, gick ut gymnasiet med ett samlat betygsdokument. Han anställdes som barnskötare av Ljusdals kommun år 2012 och har arbetat på flera förskolor.

När han för två år sedan sökte en tjänst inom kommunen och skickade in sitt cv beskrev han sig själv så här:

”Utmaningar i mitt arbete är att samarbeta, vara flexibel och lyhörd och detta upplever jag är styrkor som jag besitter. Jag brukar vara uppskattad av barnen såväl som kollegor.”

Även i hans sociala medier träder en bild fram av honom som en social person som gillade hockey, att umgås med vänner och festa.

I sitt gamla personliga brev skriver han också:

”På min fritid umgås jag gärna med vänner och uppskattar social samvaro. Mina vänner beskriver mig som en social person och jag har lätt att komma överens med andra, samarbetet med föräldrar inom ramen för förskolan har alltid fungerat bra!”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexuella övergreppen i Ljusdal

Mer i ämnet