Lekplats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En vän till mannen, som vill vara anonym, säger att han först inte trodde att det var sant när han fick höra om övergreppen. Foto: Lari Honkanen/SVT/Arkivbild

Vännen om barnskötaren: ”Jag trodde inte att det var sant först”

Uppdaterad
Publicerad

En skämtsam och social person. Så beskrivs mannen i Ljusdal av människor som kände honom. SVT Nyheter har pratat med en av hans vänner, som är i chock över anklagelserna om sexuella övergrepp mot flickor i kommunens förskolor.

– Det är så sjukt att veta att man hade så fel om den här människan, säger vännen till SVT Nyheter.

Ett trauma. Så beskrev Ljusdals kommundirektör på onsdagen de gärningar som just nu skakar kommunen. Många invånare har reagerat starkt på att en man, som under tolv år arbetat på olika förskolor i kommunen, kunnat begå sexuella övergrepp på småflickor på sina arbetsplatser.

– Det är så surrealistiskt att sånt kan hända på riktigt, säger Stina Nord, som jobbar som förskolevikarie.

”En chock”

En vän till mannen, som vill vara anonym, säger att han först inte trodde att det var sant när han fick höra om övergreppen.

– Jag känner en fruktansvärd ilska, besvikelse.

En kvinna som står mannens familj nära, som även hon vill vara anonym, beskriver hur nyheten har kommit som en chock:

– Det enda jag kan säga är att det är fruktansvärt tragiskt och ingen trodde detta om den här personen.

Barnskötarens familj har varit i kontakt med kommunledningschefen i Ljusdal, Linnéa Van Wagenen, som förmedlade en hälsning från dem under en presskonferens på torsdagsförmiddagen.

– Vi är förkrossade över vad vår släkting har gjort. Vi tänker på hans offer och vill att de ska veta att vi är så ledsna över vad som har hänt. Vi känner oss också svikna, arga, bedrövade över att någon vi trodde vi kände har gjort det här. Vi sörjer med er alla. Ha det i åtanke, uppger Van Wagenen att familjen har låtit hälsa.

Barnskötarens egna ord

Den misstänkte gärningsmannen, som avled i somras, gick ut gymnasiet med ett samlat betygsdokument. Han anställdes som barnskötare av Ljusdals kommun år 2012 och har arbetat på flera förskolor.

När han för två år sedan sökte en tjänst inom kommunen och skickade in sitt cv beskrev han sig själv så här:

”Utmaningar i mitt arbete är att samarbeta, vara flexibel och lyhörd och detta upplever jag är styrkor som jag besitter. Jag brukar vara uppskattad av barnen såväl som kollegor.”

Även i hans sociala medier träder en bild fram av honom som en social person som gillade hockey, att umgås med vänner och festa.

I sitt gamla personliga brev skriver han också:

”På min fritid umgås jag gärna med vänner och uppskattar social samvaro. Mina vänner beskriver mig som en social person och jag har lätt att komma överens med andra, samarbetet med föräldrar inom ramen för förskolan har alltid fungerat bra!”

Övergrepp inom förskolan i Ljusdal

En skämtsam och social person. Så beskrivs mannen i Ljusdal av människor som kände honom. En av hans vänner är i chock över anklagelserna om sexuella övergrepp mot flickor i kommunens förskolor.

– Det är så sjukt att veta att man hade så fel om den här människan, säger vännen.

Pinnat inlägg

60 sekunder: Detta vet vi om mannen som begått sexuella övergrepp mot förskolebarn i Ljusdals kommun

Mannen anställdes av Ljusdals kommun som barnskötare år 2012. Han har därefter varit anställd på fyra olika förskolor i kommunen. Ett år blev han även nominerad till priset ”Sveriges bästa barnskötare”, som delas ut av en veckotidning. Detta vet vi om den mannen som begått barnpornografiska brott i Ljusdal.

Linnéa Van Wagenen, kommunledningschef, säger att de under torsdagen kommit in flera vittnesmål och rapporter om interaktioner med den misstänkte mannen borde ha lett till granskning.

– Som borde ha flaggats, som borde ha lett till att kommunen gjort någonting. Det handlar bland annat om olämpligt beteende på skolan, säger hon.

Hon välkomnar att allmänheten hör av sig med tips.
– Vi vill aldrig sitta här igen. Då behöver vi er hjälp med att bygga den tidslinjen, säger hon.

Hon berättar att många vårdnadshavare har hört av sig och vill veta om mannen arbetat med just deras barn. I nästa vecka kommer en uppdaterad lista över när mannen arbetat på olika förskolor.

Informationsträffen avslutas.

Under dagens presskonferens ligger fokus på kommunens stödarbete. Eva-Maria Öhrn, socialtjänsten, berättar att det har funnits både fysisk rådgivning och telefonrådgivning, och att kommunen har haft ett samarbete med kyrkan och skolan.

Socialtjänsten har bland annat stöttat de drabbade familjerna.

– Det har varit chock, ilska, rädsla, oro. Blandade reaktioner, som man kan förvänta sig, säger Eva-Maria Öhrn.
Eva-Maria Öhrn uppmanar de som känner att de är i behov av stöd att söka hjälp.

Även under fredagen håller Ljusdals kommun en pressträff. Medverkar gör Mikael Björk, kommundirektör, Linnéa Van Wagenen, kommunledningschef, och Eva-Maria Öhrn, socialtjänsten.

I Ljusdal slopar kommunen nu ensamarbete genom att öka bemanningen.

– Vi måste få vårdnadshavare och barn att känna att det är tryggt att vara på förskolan. Men även för personalens skull ökar vi bemanningen, säger skolchefen Åsa Jerfsten.

Många i Ljusdal reagerar nu starkt på att nio förskoleflickor har blivit utsatta för övergrepp på totalt två olika förskolor i kommunen.

– Jag kan inte förstå att något sånt kan hända här, säger Petra Sundell, boende i Ljusdal.

Presskonferensen i Ljusdal avslutas. Under fredagen planerar Ljusdals kommun att hålla ännu en pressträff klockan 9.00. Då kommer representanter från socialtjänsten att delta.

Henrik Estander, (L), ordförande i utbildningsnämnden, säger att huvudfokus nu är att göra allt man kan för att detta inte ska se igen.

Utbildningsnämnden kommer att ha ett extra sammanträde under eftermiddagen. Både lokaler och bemanningsstrukturen med ensamarbetet måste ses över. Även åtgärder inom grundskolan krävs, enligt Henrik Estander.

– Vi kommer att göra en intern och extern granskning av hur det här kunnat hända.

Åsa Jerfsten, skolchef, berättar att beskedet om övergreppen har mottagits med bestörtning och ilska. Det är en dämpad stämning i verksamheterna.
– Vårt huvudfokus har varit att rikta stöd till de som är direkt eller indirekt drabbade, säger hon.

Bemanningen har nu förstärkts i förskolorna och det ses över om rutinerna måste ändras.
– Vi pratar mycket om hur vi ska ha de med insyn till skötrum och vilorum, säger Åsa Jerfsten, skolchef.

Andra frågor som ses över är ensamarbete och användande av privata mobiler på förskolorna, enligt Jerfsten.

Linnéa Van Wagenen, kommunledningschef, förmedlar ett budskap från gärningsmannens familj.

– Jag vill säga att vi är förkrossade över vad vår släkting har gjort. Vi tänker på hans offer och vill att de ska veta att vi är så ledsna över vad som har hänt. Vi känner oss också svikna, arga, bedrövade över att någon vi trodde vi kände har gjort det här. Vi sörjer med er alla. Ha det i åtanke, uppger hon att familjen har låtit hälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexuella övergreppen i Ljusdal

Mer i ämnet