Man står framför en sjö

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den kostnaden är vi villiga att ta” – hör Henrik Estander (L), ordförande utbildningsnämnden i Ljusdal om vad som nu görs för att undvika ensamarbete på förskolorna. Foto: Arvid Jansson

Efter övergreppen i Ljusdal – förskolor får miljoner för att förhindra ensamarbete

Publicerad

Totalt tio extra heltidstjänster – till en kostnad av fem till sex miljoner kronor. Så ser utbildningsnämnden i Ljusdals budget ut för att undvika ensamarbete på förskolorna efter övergreppen mot flickor i kommunen.

Utbildningsnämnden har sedan övergreppen på förskolor i Ljusdals kommun uppdagades haft extrainsatta möten om säkerhetsåtgärder i förskolan.

Det handlar först och främst om att stärka bemanningen och att undvika ensamarbete i samband med öppning och stängning.

Genom hela organisationen kommer personalökningen att motsvara ungefär tio heltidstjänster och kommer kosta någonstans mellan fem och sex miljoner kronor.

Sexuella övergreppen i Ljusdal

– Det är det budgetförslag vi kommer att lägga fram i november. För mig är det självklart att vi ska ta den kostnaden. Vi inväntar den externa granskningen innan vi tar ytterligare skarpa beslut, säger Henrik Estander (L), ordförande utbildningsnämnden i Ljusdal.

Förbud mot privata mobiltelefoner

I övrigt föreslås bland annat förbud mot användning av privata mobiltelefoner under arbetsdagen och att enbart erfaren personal får utföra särskilda arbetsuppgifter, som exempelvis blöjbyte.

– Nu har vi tagit oss igenom den mest akuta krisfasen. Nu handlar det om att landa och återgå till det normala samtidigt som vi fortsätter med det utvecklingsarbete som vi har inplanerat. Vi har en otroligt fin personalgrupp som verkligen har funnits där för våra barn och vårdnadshavare, säger Åsa Jerfsten, skolchef i Ljusdal.

En tom gunga på en lekplats med en suddig silhuett av en person i bakgrunden. Det råder en dämpad belysning och en lugn atmosfär i parken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nio barn utsatta för sexuella övergrepp i Ljusdals kommun. Detta har hänt. Foto: Storyblocks/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexuella övergreppen i Ljusdal

Mer i ämnet