Två siluetter av personer står vända mot en suddig bakgrund. Framför dem finns ett papper med text och åtgärder inlagt, vilket kan indikera en diskussion eller presentation av information. Bakgrunden ger en känsla av osäkerhet eller reflektion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera kvinnor berättar om att de blev sexuellt trakasserade av barnskötaren i Ljusdal när de gick till skolan tillsammans med honom. Hör en av dem i klippet. Foto: SVT Grafik/Alberto Lozano

Barnskötarens skolkompisar i Ljusdal larmade kommunen: ”Ingen lyssnade”

Uppdaterad
Publicerad

Flera andra elever slog larm om gärningsmannen i Ljusdal redan när de gick på högstadiet tillsammans – men skolan agerade inte. SVT kan nu visa att kommunen brast och tvingades betala skadestånd till en av de utsatta tjejerna.

Flera kvinnor som SVT talat med säger att de utsattes för sexuella trakasserier av mannen redan under skoltiden.

– Det värsta i hela situationen var att ingen lyssnade, säger en av skoleleverna som försökte få hjälp från skolan i Ljusdal vid flera tillfällen.

Sexuella övergreppen i Ljusdal

I videon: Hör skoleleven berätta om hur hon utsattes av mannen.

– Man hade ingenting att säga till om, säger hon.

Skolan agerade inte – fick betala skadestånd

Hon larmade skolan vid ett flertal tillfällen – men ingenting hände. Den utsatta skoleleven kopplade då in en jurist och anmälde skolan via Jämställdhetsombudsmannen.

Året efter fick hon ett skadestånd på 60 000 kronor.

Mannen fick jobb som barnskötare

Tre år senare blev den utpekade mannen i Ljusdal anställd som barnskötare för första gången – och 2018 begick han de första övergreppen mot barn. Totalt nio förskolebarn utsattes av mannen och de sexuella övergreppen utfördes under sex års tid.

– Jag undrar vad som hade hänt om skolan hade lyssnat på oss, säger en av de före detta skoleleverna.

Efter beviset – kommunen lägger locket på

Efter att SVT Gävleborg fått ut dokument från Jämställdhetsombudsmannen vill vi ställa kompletterande frågor om den skadeståndsutbetalning som gjordes till den utsatta skoleleven. Men då avböjer Ljusdals kommun intervju.

De hänvisar till en extern utredning som ännu inte har påbörjats.

”Vi kommer inte lämna några enskilda kommentarer innan den är klar,” skriver kommunledningschef Linnea Van Wagenen i ett mejl.

En tom gunga på en lekplats med en suddig silhuett av en person i bakgrunden. Det råder en dämpad belysning och en lugn atmosfär i parken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nio barn utsatta för sexuella övergrepp i Ljusdals kommun. Detta har hänt. Foto: Storyblocks/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexuella övergreppen i Ljusdal

Mer i ämnet