– Vi vill vara förutsägbar som kommun, eftersom vi vet att vi är attraktiva för vindkraftsetableringar så vill vi berätta att vi har vi en vilja att teckna avtal med bolagen om bygdemedel. Sen kommer det att vara upp till varje bolag och varje eventuell etablering att teckna det här avtalen, säger kommunstyrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång (S).
Majoriteten S-MP-C-L:s viljeinriktning gick som väntat igenom men väckte motstånd bland oppositionen som menar att det skapar en bild av att vindkraftindustrin garanterar pengar, vilket inte är möjligt, och att det bara är ett sätt att driva opinionen åt att driva igenom en etableringen av vindkraften och de beslut som ska tas under hösten.
– Man ger sken av att det är en garanterad kompensation när det bara är frivilligt, vi säljer ut landsbygden på det här sättet, säger Jan Myléus (KD), kommunalråd i opposition.
Vänsterpartiet ställer sig också bakom majoritetens beslut.
– Den kanske känns om vi måste stå där med mössan i hand, men vindkraften är viktig och vi måste bygga ut den, sa Owe Hellberg (V) under debatten.
Bygdepeng betyder att den som etablerar vindkraft sätter undan en del av vinsten till de närboende, en procent brukar se som en siffra att utgå ifrån. Vi har till exempel berättat om Jädraås där den här lösningen finns sedan 2013.