Toaletterna vid rastplatsen Lassekrog mellan Ljusdal och Kårböle har varit stängda sedan årsskiftet efter att ett avtal med trafikverket löpt ut. Foto: Julia Örtegren/SVT

Efter kisskaoset – toaletterna i Lassekrog fixas

Uppdaterad
Publicerad

Ljusdals kommun kommer att fixa toaletterna vid rastplatsen i Lassekrog mellan Ljusdal och Kårböle, något Ljusdalsposten var först att rapportera om.

Toaletterna har varit stängda sedan årsskiftet efter att ett avtal med trafikverket löpt ut. Men efter att flera boende vittnat om problem med folk som utför sina behov på offentliga platser i Kårböle kommer Ljusdals kommun att betala för att laga toaletterna.

– Man kastar papper och boende skottar in avfarter när det är storhelger. Det är ju inte klokt, säger kommunstyrelsens ordförande Pernilla Färlin (M).

Kissproblemen i Hälsingland

Åtgärdas i sommar

Priset för att laga toaletterna kommer att kosta 200 000 kronor och arbetet kommer göras under sommaren. Rastplatsen ska även flyttas över till kommunens mark. Det finns ännu inget exakt datum för när toaletterna kommer gå att använda igen.

– Vi går in för att alla ska må bra i kommunen.

Ljusdals kommun har varit i kontakt med Trafikverket, som också har ansvar för rastplatserna, men kommunen har nu valt att lösa problemen själv.

– De vet att de har ett ansvar men det händer ingenting och vi kan inte vänta och få en vinter till med de här problemen, säger Pernilla Färlin (M).

Trafikverket: Utreder var rastplatser behövs

Trafikverket ser positivt på kommunens beslut att åtgärda toalettproblemen och säger så här om sitt ansvar för rastplatser:

– Rent generellt vill Trafikverket ha full kontroll över alla funktioner på de rastplatser som vi prioriterar och har ansvar för. Historiskt sett har vi säkerställt det genom avtal med kommunen i det här fallet, säger Henrik Schelin, regional åtgärdsbeställare på Trafikverket.

Just nu pågår ett utredningsarbete om rastplatser runt om i landet och tidsintervallen mellan de olika rastplatserna. På väg 84, där Lassekrog ligger, får det vara max en och en halv timme mellan rastplatserna.

– Inom ett års tid kommer vi få tydligare kunskap kring var det brister med rastplatser och var det är tillräckligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kissproblemen i Hälsingland

Mer i ämnet