Blond kvinna tittar in i kameran i en utomhus miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför kräver Vårdförbundet region Gävleborg på skadestånd. Hör förbundets avdelningsordförande Anna Bergström förklarar i klippet ovan. Foto: Rikard Berglin/ SVT

Efter strejken: Vårdförbundet kräver regionen på 20 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonal tvingades felaktigt till skyddsarbete under den nyligen avslutade strejken och övertidsblockaden – det menar Vårdförbundet som nu kräver 20 miljoner kronor i skadestånd av regionen.

Totalt handlar det om 230 fall där Vårdförbundet menar att regionen på ett eller annat sätt inte följt reglerna för vad som ska utgöra skyddsarbete.

– Skyddsarbete är tydligt reglerat, det ska handla om fara för liv och hälsa eller bestående men hos enskild patient. Här har vi nu väldigt många oenigheter där arbetsgivaren har tillämpat skyddsarbete i fall där vi anser att kriterierna inte uppfylls, säger Anna Bergström, avdelningsordförande på Vårdförbundet i Gävleborg.

Enligt Anna Bergström så är det stora antalet tvister ett symptom på den underbemannade vården.

– Det finns inte tillräckligt med resurser för att bedriva den vård som arbetsgivaren bedriver. Det bygger på övertid, säger hon.

Susanna Björklund

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Susanna Björklund, biträdande hälso- och sjukvårdschef, ger facket delvis rätt i kritiken om att övertid används för att täcka upp luckor i bemanningen.. Foto: Rikard Berglin / SVT

– Skyddsarbete är en tolkningsfråga så det kan hända att vi ser olika på det ibland, säger Susanna Björklund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg.

Facket menar att regionen inte tar höjd för exempelvis sjukskrivningar utan förlitar sig på övertid för att täcka upp luckor. Vad säger du om den kritiken?

– Till viss del kan de säkert ha rätt. Men vi försöker alltid att ta höjd och att inte behöva använda oss av övertid så gott vi kan. Vi vill att våra medarbetare ska ha det bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.