Av de nästan 5000 tillfrågade svenskarna säger 45 procent att de tycker att vi borde prata mer om döden än vad vi gör idag. 36 procent tycker att vi pratar tillräckligt mycket. Endast 2 procent vill att samhället generellt ska prata mindre om döden.
Jobbar med döden
Emil Vennerberg är en av två som jobbar på Gävle sjukhus bårhus- och obduktionsavdelning. Han är van vid att ständigt vara nära döden.
– Det finns en stereotyp bild av bårhusavdelningar. Att det är i en källare med flimrande lampor och att de som jobbar här måste vara dystra personer. Men det är ljust och vi som jobbar här är som vem som helst, säger han.
Möta anhöriga
Själva jobbet tar ett tag att vänja sig vid men det är inte att hantera avlidna som är det påfrestande.
– Den största utmaningen är att möta de anhöriga som är i sorg och kommer till avtackningsrummet. Samtidigt är det också en av de positiva delarna. När anhöriga kommer efteråt och berättar att de är tacksamma för att vi hjälpt dem få ett fint sista avsked.
– Varje gång jag berättar om vilket yrke jag har reagerar människor olika. På fest till exempel blir man antingen den populäraste personen eller så hamnar man i ett hörn någonstans.
Hör mer om hur det är att jobba med döden i klippet
Svenskarnas förhållande till döden
65 procent av svenskarna har aldrig pratat med någon av sina föräldrar om deras begravningsönskemål.
Nästan fyra av tio har känt någon form av social press när de varit på begravning.
Mer än hälften av svenskarna tycker det är svårt att veta vad man ska säga eller göra runt någon som är i sorg.
Nära varannan kvinna tänker på döden minst en gång i veckan
Endast 2 procent tycker att man borde prata mindre om
Källa: Fonus
Statistik från rapporten Svenskarna och döden 2023, publicerad i början av januari. Baserad på 4741 intervjuer som gjordes mellan 30 juni och 20 juli 2023.