Daniel Åhs fyller ett glas vatten från en tioliters dunk under diskbänken. Det senaste året har han och flera andra i byn Hamre inte vågat dricka sitt kranvatten, eftersom räddningstjänstens släckskum från en brand i en grannfastighet, har runnit ned i de enskilda brunnarna.
– Jag hämtar vatten på mitt jobb i dunkar, sen förvarar vi dem i jordkällaren så att de håller sig kalla, säger Daniel Åhs.
Skummet som förorenat brunnarna innehåller perflourerande ämnen, kallade PFAS, som kan ge exempelvis leverskador. Hudiksvalls kommun slog tidigt ifrån sig ansvaret för en eventuell sanering eller andra åtgärder och beslutade att ägaren till det nedbrunna huset var ansvarig. Länsstyrelsen rev upp kommunens beslut och menade att fastighetsägaren inte kunde vara ansvarig för föroreningarna efter branden.
”Jättemärklig hantering”
Flera invånare i Hamre, som är oroliga för hälsoriskerna med vattnet, vill att räddningstjänsten tar på sig ansvaret och har överklagat till mark- och miljööverdomstolen som nu har beslutat att de stödjer invånarna. Kommunen måste utreda om det går att peka ut någon annan ansvarig och om de åtgärder som vidtagits är tillräckliga.
– Det känns som ett steg i att förhoppningsvis få upprättelse i den här hanteringen som vi tycker har varit jättemärklig. Att det kan hamna i knä på oss kringboende, vi har ju inte gjort någonting för att få det här i vattnet, säger Daniel Turås, boende i Hamre.
”Vågar man släcka en brand då?”
Frågan om ansvaret kan ligga hos räddningstjänsten ska tas upp i kommunstyrelsen i början av mars, men kommunchef Bengt Friberg anser att räddningstjänsten inte kan ansvara för en förorening som sker i samband med en brandbekämpning.
– Skulle vi lägga ansvaret på räddningstjänsten skulle det påverka hela räddningssverige. Vågar då räddningstjänsten släcka en brand om de kan bli ansvariga för en förorening, säger Bengt Friberg.
Kommunen har ändå valt att upprepade gånger ta prover i tre brunnar i Hamre som visar att de är förorenade av PFAS-ämnen men ändå uppfyller Livsmedelsverkets krav för tjänligt vatten och rekommendationen är att omsätta vattnet för att det på sikt ska sköljas bort.
Söker pengar från Naturvårdsverket
SVT har dock tagit del av ett dokument, där kommunen och Länsstyrelsen i Gävleborg tillsammans har försökt få pengar av Naturvårdsverket för avhjälpande av föroreningsskador, och i ansökan framgår att man vill genomföra en grundlig analys och titta på samtliga 10 brunnar i området. Något som Hamreborna menar tyder på att kommunen är osäkra på om nuvarande åtgärder är tillräckliga.
– Det är klart att det finns ett visst intresse från Länsstyrelsen och Naturvårdsverkets håll att få studera hur såna här saker fungerar. Nu fick vi avslag på den här ansökan som Länsstyrelsen gjorde, säger Bengt Friberg.
Det är inte så att ni är mer oroliga än vad ni vill säga?
– Nej, vi känner oss trygga med de kontroller som vi gör. Vi ligger under de gränsvärden som Livsmedelsverket har, säger Bengt Friberg.
Vill bara kunna dricka vattnet
I Hamre tycker Daniel Turås att det är viktigt att föroreningen utreds av en utomstående expert.
– Nu har det bara gjorts sporadiska provtagningar, det finns inga bedömningar om det behövs saneras på ett annat sätt eller vilka åtgärder som kan vara lämpliga, säger han.
– Jag vill bara ha tillbaks mitt drickbara vatten, sen var det kommer i från är oviktigt, säger Daniel Åhs.