Rosenborg Näsviken och Caroline Schmidt (C).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Skandal” säger oppostitionsrådet Caroline Schmidt (C) om nedläggningsplanerna av Rosenbord och Ingsta. Hör även Henrik Persson Berglund (S) om varför nedläggningarna är nödvändiga. Foto: SVT

Ett steg närmare stängning av äldreboenden i Hudiksvall

Publicerad

Kommunstyrelsen i Hudiksvall fattade under tisdagen beslut om att avveckla två äldreboenden, Rosenborg i Näsviken och Ingsta i Rogsta. Beslutet innebär en omstrukturering av äldreomsorgen för att effektivisera resurser och möta framtida behov.

SVT har tidigare rapporterat om förslaget som möttes av protester och en namninsamling mot att lägga ned de två äldreboendena. Men under tisdagen röstade en majoritet i kommunstyrelsen ja till att stänga Rosenborg och Ingsta.

Stort renoveringsbehov

Enligt förslaget står Rosenborg inför stora renoveringsbehov och uppfyller inte längre dagens krav på boendestandard. Ingsta har också betydande renoveringsbehov och bemanningsutmaningar, vilket gör att beslutet syftar till att frigöra resurser till det nya boendet Skyttegillet i Hudiksvall som beräknas att öppnas i oktober.

Centerpartiet är ensamma emot förslaget

Centerpartiet är det enda partiet som motsätter sig förslaget och har lagt fram ett alternativt förslag med fler möjliga lösningar, där de bland annat förslår att behålla äldreboendena och undersöka nya användningsområden för Skyttegillet och Frejagården.

– Man kanske kan göra om det till något annat boende. Ungdomsbostäder eller gruppbostäder, säger Caroline Schmidt (C).

30 september avgörs frågan definitivt i kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.