Foto: Jesper Mattsson/SVT, Privat

Experten varnar: Risk för vattenbrist i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är grundvattennivåerna mycket under det normala för årstiden i Gävleborg och stora delar av landet. Något som experterna menar kan innebära problem i sommar.

Vattenbristen beror på att det kommit mycket mindre regn än vanligt under våren. För att vattennivåerna ska komma tillbaks till normala finns det bara en sak att hoppas på enligt Anders Retzner, grundvattenexpert vid Sveriges Geologiska Undersökning, SGU.

– Vi kan hoppas att det blir en blöt och kall sommar. Det är ett scenario som krävs för att det ska bli en bra situation under sommaren.

Skillnad på stora och små magasin

Om inget förändras varnar SGU för att vattentillgången i länet kan bli allt sämre. Det är främst små vattenmagasin som påverkas, men variationen kan vara stor även lokalt.

– Om man har en grävd brunn kan de reagera väldigt snabbt på väderomställnigar. Vattnet går snabbt in och ut, säger Anders Retzner.

– Stora magasin med exempelvis kommunalt dricksvatten, så som våra rullstensåsar, är väldigt stora och kan hålla väldigt mycket vatten. Nivån där kan bero på hur vädret har sett ut det senaste året eller halvåret.

Kvalitén kan påverkas

Låga vattennivåer kan i värsta fall innebära att mindre brunnar blir helt torra, men kan också innebära sämre kvalitetsnivå.

– Färskvatten flyter som en kudde ovanpå det salta. När nivåerna blir lägre kommer vi allt närmre det salta, och vattnet vi pumpar upp kan då vara av sämre kvalitet, säger grundvattenexperten Anders Retzner.

Egen brunn  i riskzonen

Ett varningens finger höjs framförallt till de med egen brunn som även haft problem tidigare år, exempelvis den varma sommaren 2018.

– Det finns en risk att den här sommaren blir en sommar när man behöver hushålla med vattnet mer än man brukar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.