Ordförande för Gävle-avdelningen i Unga aktiesparare, Laith Hawasly, med grön tröja arbetar vid en laptop på högskolan i Gävle.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så går det när 24-åriga Laith Hawasly söker investeringsråd i ett AI-verktyg som kan svara på frågor. Se vad svaret blir i klippet ovan. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Aktiespararen Laith, 24, testar rådfråga AI om investeringar

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje person i tjugoårsåldern uppger till Finansinspektionen (FI) i en undersökning att de fattar ekonomiska beslut baserat på investeringsråd från artificiell intelligens.

– Det värsta som kan hända är ju att du blir av med dina pengar, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark från FI.

Det kan kännas som ett smart drag att fråga AI i vilka företag man ska placera sina hårt intjänade pengar på aktiebörsen – men det är inte helt riskfritt att fråga artificiell intelligens om investeringsråd.

– Du kan inte lita på AI som en genväg till snabba vinster, sådana finns inte på finansmarknaden. Alla investeringar är och förblir en risk – även med AI.

Saknar skyddande regelverk

Nu varnar FI tillsammans med Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) för att råden kan verka skräddarsydda men att de ofta saknar konsumentskyddande regelverk som auktoriserade finansiella aktörer ska följa.

Det finns också ett problem i att råden kan vara föråldrade eller ofullständiga. Enligt ChatGPT själv uppdaterades verktygets kunskapsbas för gratiskunder senast i oktober 2023, vilket innebär att råden baseras på 1,5 år gammal information. För betalande användare finns det däremot en funktion som möjliggör webbsökning som kan ge tillgång till mer aktuell information.

Aktiespararen: ”Få inspiration”

Ekonomistudenten Laith Hawasly är ordförande för Unga aktiesparares Gävleborgsavdelning. Tillsammans med SVT testar han att söka rådgivning i ett AI-verktyg i klippet ovan:

– Den kan hjälpa en att få inspiration och förklaringar men jag tycker det är viktigt att vara självständig och inte förlita sig på AI, säger han.

Om man ändå överväger att rådfråga ett AI-verktyg om investeringsmöjligheter vill Finansinspektionen uppmana till försiktighet. Moa Langemark ger tre korta tips för att skydda dig i klippet nedan:

Delad bild. Till vänster: Moa Langermark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen i vit skjorta. Till höger: Tre frågor om aktiemarknaden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moa Langermark, konsumentskyddsekonom på Finansinspektionen, ger tre korta tips på hur du kan använda AI och samtidigt skydda dina pengar i klippet ovan. Foto: Amanda Alvarsson/ SVT

Information om undersökningen

I februari genomförde Origo group en mätning på uppdrag av Finansinspektionen. Siffrorna är en del av en större undersökning.

Över tusen svenskar svarade på frågor om deras upplevelser av olika delar av finansmarknaden via webbenkät. Panelurvalet är riksrepresentativt.

Frågorna handlade bland annat om hur svenskarna hittar information för att fatta långsiktiga sparbeslut – som exempelvis i fonder.

Siffrorna:

• 15 procent tillfrågar en AI för att fatta beslut.

• 16 procent är osäkra på om de skulle fatta beslut med hjälp av AI.

• 29 procent av 20-29-åringarna tillfrågar AI.

• 24 procent av 30-39-åringarna tillfrågar AI.

Källa: Finansinspektionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.