Foto: SVT

Flytten av almar stoppad

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade flytten av almarna i Strykjärnsparken i Söderhamn stoppas. Oklarheter i miljöbalken behöver utredas, enligt kommunen.

Idag var tanken att tre almar skulle lyftas bort från Strykjärnsparken i Söderhamn. Ytterligare tolv stycken ska enligt planeringen också tas bort vid senare tillfällen.

Protesterna har varit många, särskilt i sociala medier och när förberedelserna av flytten påbörjades i onsdags ställde sig en 82-årig dam i vägen för grävmaskinen.

Nu stoppas alltså arbetet tillfälligt efter att kommunen, genom allmänheten, uppmärksammats på att flytten av träden kan strida mot miljöbalken.

– I den står det att man inte får ta ner, ändra eller påverka en allé och en allé är det om fler än fem träd står i en eller två rader. Nu vill vi slå fast om det här är en allé eller inte, säger Lars Stål, teknisk chef på Söderhamns kommun.

Senare under fredagen gav dock Länsstyrelen ett godkännande till flytten som beräknas komma igång i början av nästa vecka. Anledningen till Länsstyrelsens godkännande ska vara att bestämmelserna i miljöbalken inte gäller i stadsmiljö.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.