Mats Kolarby och Länsmuseet i Gävleborg, två bilder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Principiellt emot”. Mats Kolarby (S) var en av tre som reserverade sig mot beslutet att införa entréavgifter, tre var för och ordförande hade utslagsröst. Foto: Markus Dahlberg/SVT

För första gången införs entréavgift på Länsmuseet

Publicerad

När Länsmuseet i Gävle öppnar för veckan på tisdag är det inte längre kostnadsfritt att titta på utställningarna.

– Vi är åt skogen underfinansierade, säger ordförande Owe Norberg.

120 kronor för vuxna över 19 år och 90 kronor för studenter och seniorer kostar nu ett besök på Länsmuseet som historiskt sett har varit kostnadsfritt. Tanken är att det ska leda till ökade intäkter på en miljon kronor, vilket Gefle Dagblad var först med att berätta.

– Om vi inte gör det här kommer vi att stå inför dörren att endera varsla personal eller göra om öppettiderna, säger Owe Norberg.

Räknar med besökstapp

I fjol hade museet 76 000 besökare, med entréavgifter kan det bli ett tapp på minst 20 procent. Det är lärdomar man kan dra från hur besöksantalet har påverkats på de statliga museer som infört entréavgifter, säger Owe Norberg.

– Jag har alltid varit förespråkare för gratis inträde men på de statliga museerna har man sett att det mesta av tappet har med återkommande besökare att göra. När det blev inträde så återkom de inte lika ofta, säger han.

Behöver långsiktigare lösning

De ger andrum i ekonomin som är kärv. Ökade kostnader kopplade till inflation i kombination med utebliven uppräkning i år och troligen nästa år från huvudfinansiären Region Gävleborg är orsaker.

– Jag hoppas att både staten och regionen inser att museisektorns anslag ligger långt efter våra behov, säger Owe Norberg.

Foajén, kaféet och utställningsrummet på entréplan kommer fortsatt att vara kostnadsfritt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.