Förskolegård Hofors

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Personalen grävde fram en sandlåda” – hör Angelica Larsson från Sveriges lärare i Hofors om kritiken mot förskolegårdarna. Foto: SVT/privat

Kritik mot förskolegårdar i Hofors: Barn och lärare grävde fram övervuxen sandlåda själva

Publicerad

På förskolegårdar i Hofors har det under de senaste åren blivit en vana att gamla och trasiga saker tas bort utan att ersättas eller rustas upp och att mycket av det som finns kvar inte underhålls. Det vittnar förskollärare och fackförbund om.

Förskolläraren och ordföranden i Sveriges lärare i Hofors Angelica Larsson jobbar på Kanaljens förskola. Att saker plockats bort från förskolegårdar I Hofors har pågått länge, berättar hon.

Följ med till Kanaljens förskola i videon ovan och se exempel på saker som plockats bort och när förskollärare till slut valde att själva rusta upp en sandlåda.

Angelica Larsson menar att utvecklingen påverkar barnen negativt.

Tidigare fanns det bland annat fyra gungor på Kanaljen men två togs bort och i dag finns det bara en övervuxen sandlåda kvar där de gungorna stod.

– Det ser inte så inbjudande ut. Nu får vi ställa timer så alla barn får gunga. Så i dag har barnen sämre möjligheter att utforska sin kropp, säger hon.

Har inte funnits pengar

Den kommunala fastighetsägaren Hoforshus beklagar utvecklingen och säger att det är en ekonomisk fråga. De är också självkritiska till att de varit dåliga på att berätta varför saker plockats bort.

– När saker blir gamla och farliga och vi inte har pengar till att åtgärda dem så måste vi plocka bort dem, säger Hoforshus vd Christian Rickardsson.

Kommunen satsar miljoner på underhåll

Nästa år påbörjas en treårig satsning från Hofors kommun, där Hoforshus ska få tre miljoner kronor årligen för att förbättra underhållet.

– Vi ser med glädje på att kommunen ska göra en riktigt rejäl satsning, säger Christian Rickardsson.

Men kommer det att räcka till allt?

– Nej, här måste vi prioritera.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Linda-Marie Anttila (S) hoppas att man kan beta av lite av det eftersatta underhållet.

Varför har ni inte kunnat göra en sån här satsning tidigare?

– Vi har haft ett underskott på flera miljoner, då är det svårt att lägga pengar på extra underhåll. Nästa år har vi de pengarna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.