En delad bild med två sektioner. Till vänster hålls flera studentmössor upp i luften av en grupp människor. Till höger syns en kvinna i jacka, snö ligger på marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vera Hillman menar att det finns en press om att köpa dyra studentmössor. Foto: Janerik Henriksson/TT

Förslaget: Låna studentmössor – vill minska pressen till dyra köp

Uppdaterad
Publicerad

SVT Gävleborg har under hösten berättat att studentmössor kan vara kostsamma. Vänsterpartiet har nu lagt fram förslaget att Gävle kommun ska erbjuda lånemössor till alla elever.

En studentmössa kan idag kosta upp mot 5 000 kronor, samtidigt har inte alla studenter råd med den allra billigaste. Vänsterpartiet vill att alla studenter ska få möjlighet att välja om de vill låna en mössa eller inte.

– Det har gått lite överstyr med studentmössor, därför tänkte vi att vi kunde erbjuda ett alternativ till de som vill lägga pengar på annat, säger Jan-Olov Andersson (V), ledamot kommunfullmäktige.

”En press att köpa dyra studentmössor”

SVT Gävleborg har pratat med flera elever som ställer sig positivt till förslaget, samtidigt ser många elever symbolvärdet i att behålla sin egna studentmössa.

– Sänk priserna istället, man vill man gärna behålla den efter studenten därför är inte lånemössor det bästa alternativet, säger Mio Dalin som är elev på Vasaskolan i Gävle.

Finns redan

I kommunala gymnasieskolor finns redan ett liknande initiativ där elever som har det dåligt ställt ekonomiskt kan få hjälp med en studentmössa efter kontakt med elevhälsan. Däremot vill Vänsterpartiet erbjuda lånemössor till alla, oavsett ekonomiska förutsättningar.

Vänsterpartiets motion har tagits upp i kommunstyrelsen. Moderaterna stödde förslaget, medan Sverigedemokraterna yrkade avslag.

Nu är det upp till kommunfullmäktige att fatta ett slutgiltigt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.