Det är en Gävlebo i 50-årsåldern som tillsammans med Sandvikenbo i 40-årsåldern som enligt domen drivit tv-nätverket. Det var i oktober 2021 som polisen slog till mot männen. Då ska männens verksamhet pågått sedan september 2017, genom att de sålt förprogrammerade IPTV-boxar med tillhörande abonnemang. Enligt polisens utredningar har deras nätverk haft nästan 13 000 användare.
De två männen förnekar brott.
Den första domen i sitt slag
Domen är den första i sitt slag gällande rubriceringen grovt upphovsrättsbrott enligt Åklagarmyndigheten.
”Det är av stor vikt att vi nu för första gången har en dom där det framgår vad som ska läggas till grund för att ett upphovsbrott ska anses vara grovt. I det aktuella fallet har domstolen särskilt beaktat det stora antalet kunder som funnits i nätverket”, säger Anna Ginner, senior åklagare på Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.
Kan överklagas
Grovt upphovsrättsbrott infördes 1 september 2020 bland annat då det har utvecklats en storskalig och industriellt bedriven intrångsverksamhet, enligt Åklagarmyndigheten.
Straffskalan för grovt upphovsrättsbrott sträcker sig från fängelse i sex månader till fängelse i sex år.
Domen kan överklagas till Patent- och marknadsöverdomstolen.
VAD ÄR IPTV?
Distributionen av iptv skiljer sig från traditionell broadcasting. Istället för att skicka en signal med de tillgängliga programmen (kanalerna) på en gång lägger leverantören av IPTV programmen på olika servrar. När leverantören aktiverar IPTV-boxen ges kunden åtkomst till servern och programmet kan tas emot.
De flesta tv-leverantörer, som till exempel Telia och Comhem, använder idag IPTV-boxar för att leverera sina program eller filmer.
Källa: Bredbandsval.se