Hans-Erik Hansson, länsstyrelsen, Gävle teater

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Hans-Erik Hansson, chef för enheten för kulturmiljö på länsstyrelsen motivera beslutet att byta färg på teatern. Foto: Arvid Jansson / SVT

Gävle teater blir grå och grön – igen

Uppdaterad
Publicerad

Först var den grå, sedan rosa men för de flesta nu levande Gävlebor har den alltid varit gul. Nu står det dock klart att Gävle teater i framtiden kommer att vara grå och grön.

– I grunden handlar det om att det är en viktig fråga för teaterns arkitektur – att den bör vara enfärgad med ljusa fasader där plastiken framträder genom ljusets verkan, snarare än att man har vissa fält gula och andra vita, säger Hans-Erik Hansson, chef för enheten för kulturmiljö på länsstyrelsen.

Det framhäver byggnaden och utsmyckningen?

– Ja, det kan man säga. Och i det här så ingår det att återge kupolen sin gröna färg som den hade från början.

Under måndagen avslog länsstyrelsen en ansökan från Gavlefastigheter AB – som förvaltar byggnaden – om att den skulle förbli gul. Därmed står det klart att teatern byter färg.

Återgång till originalfärgen

När teatern invigdes 1878 så var den just grå. År 1987 genomfördes en stor renovering av teaterns interiör där färgsättning och dekor återställdes till originalutförandet. Man beslutade också om tillbyggnaden av Folkteatern – vars färg även den anpassades efter originalet. I byggnadsminnesförklaringen skrev länsstyrelsen då att byggnaden, vid nästa stora renovering av exteriören bör återfå sitt ursprungliga utseende. Det är beslutet från 1987 som Länsstyrelsen nu, 38 år senare, lutar sig mot.

Många är vana vid den gula färgen – det är det man sett hela livet. Vad säger du om det?

– Det finns alltid massor med åsikter om färgsättning. Vi måste komma ihåg att det här är ett kulturminne av rang – kanske en av de viktigaste byggnaderna i länet. Där kan man inte ha en allmän folkomröstning i en sådan fråga – det är viktiga myndighetsbeslut som tagits som vi försöker, konsekvent, hantera genom åren.

Så det är viktigare i det här fallet än den breda massans vilja?

– Ja, och så kan man naturligtvis, med fog, fråga sig – hur mäter vi vad den breda massan vill? Det finns solida, starka, antikvariska skäl till att vara konsekvent i färgsättningsfrågan. Så vi ser att teatern bör fortsätta vara originalfärgsatt efter renoveringen.

Länsstyrelsens beslut går fortfarande att överklaga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.