Person som tittar snett uppåt

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Annika berätta om sin sepsis i klippet. Foto: Olivia Olsson/SVT

Annikas liv hängde på skör tråd – fick blodförgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Förra året drabbades fyra personer i Gävleborgs län av streptokocker och i år har hittills 18 personer drabbats. Annika Jonsson var en av personerna som drabbades av sepsis orsakat av streptokocker förra året och blev lagd i respirator på IVA.

Innan hon fick vård blev hennes mamma ifrågasatt av 112 om Annika verkligen behövde hjälp, men hon tycker bemötandet från vårdpersonalen var bra under hennes en och halv månads långa sjukhusvistelse.

– Jag hoppas man upptäcker det i god tid så fallen kan bli behandlade innan man dör, för tyvärr så kan det ju gå åt det hållet, säger Annika Jonsson.

Rullator första tiden

När Annika kom hem från sjukhuset fick hon gå med rullator och använda duschplanka för att orka duscha. Barnen hjälpte henne med tvätt och disk och hon sov också mycket under den första tiden.

– Jag tycker eftervården skulle vara lite bättre om man har fler uppföljningar, man kände sig väldigt ensam och jag hade velat ha en medmänniska att prata med, man vill ha någon som kan stötta en, säger hon.

”Kan drabba vem som helst”

Annika vill poängtera att sepsis är en väldigt svår sjukdom och att man kan bli jättesjuk:

– Sepsis är inte bara en bagatell. Jag hoppas verkligen att folk kan förstå att det här kan drabba vem som helst, ung som gammal, oavsett om man är fullt frisk eller har många sjukdomar i bakgrunden.

Hör henne berätta mer i klippet.

Antalet drabbade av streptokocker A i Gävleborgs län under åren 2023-2020. Foto: Truls Wallin/SVT Grafik

Detta är sepsis

Sepsis innebär att en infektion påverkar hela kroppen och gör att viktiga organ som hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Sepsis kan vara livshotande. Det är viktigt att du söker vård direkt om du tror att du eller en närstående har fått sepsis.

Källa: 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.